Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / Compleet Europees beeld van asiel en migratie in 2010

Compleet Europees beeld van asiel en migratie in 2010

Alle ontwikkelingen in de EU in beeld.

ZadeldekHet Annual Policy Report 2010 is verschenen. Dit rapport biedt een compleet overzicht van de beleidsontwikkelingen op het gebied van migratie en asiel in de verschillende lidstaten van de Europese Unie.


De ontwikkelingen in de andere lidstaten kennen tal van raakvlakken met het Nederlandse asiel- en migratiebeleid, maar er zijn ook verschillen:
  • In de lidstaten bestaat veel aandacht voor de bestrijding van illegaliteit en de (gezamenlijke) aanpak van terugkeer en mensenhandel. Twee verschillende strategieën prevaleren als het gaat om de bestrijding van mensenhandel.
  • In meerdere lidstaten heeft nationale rechtspraak op het gebied van gezinshereniging tot aanpassing van het nationale beleid geleid.
  • De taaleisen voor gezinshereniging zijn ook in Frankrijk en Engeland aangescherpt. Italië en Oostenrijk hebben hier ook plannen voor. Opvallend is dat Zweden aan gezinsmigranten geen eisen stelt voor taalvaardigheden, opleiding of werkervaring.
  • In veel lidstaten zien we een aanscherping van de regels voor naturalisatie.
  • In een aantal lidstaten is debat gaande over de rechtmatigheid en praktische uitvoering van vreemdelingendetentie.

Het rapport is opgesteld door het Europees Migratienetwerk (EMN) op basis van nationale rapporten van 23 EU-lidstaten. Aanvullende informatie is geleverd door de overige 4 lidstaten. Het EMN Beleidsoverzicht 2010 – Migratie en asiel in Nederland is het Nederlandse nationale rapport dat als input heeft gediend. Dit Nederlandse Beleidsoverzicht 2010 is ook in het Engels beschikbaar.

Het vergelijkende Europese rapport Annual Policy Report 2010 is gepubliceerd op de website van het EMN www.emn.europa.eu.Uitgelicht


Zoeken