Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / Europese Commissie stelt wijziging visumverordening voor

Europese Commissie stelt wijziging visumverordening voor

Snellere besluitvorming over invoering visumplicht moet mogelijk worden.

Europese vlagHet visumbeleid is een cruciaal onderdeel van een doeltreffend Europees migratiebeleid. Op basis van de huidige EU-wetgeving inzake het visumbeleid is snelle besluitvorming niet mogelijk. Om de visumplicht in te voeren of op te heffen moet de gewone medebeslissingsprocedure worden gevolgd, wat een paar jaar in beslag kan nemen.De Europese Commissie is daarom met een voorstel gekomen om de visumverordening ((EG) 539/2001) te wijzigen.

 

De Commissie stelt onder andere voor om een vrijwaringsclausule in te voeren, waardoor in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden de visumplicht opnieuw tijdelijk kan worden ingevoerd voor de onderdanen van een bepaald derde land. Met dat mechanisme zou de EU beschikken over een instrument dat zij uitsluitend in uitzonderlijke omstandigheden kan gebruiken om de mogelijke ernstige nadelige gevolgen van een visumversoepeling te neutraliseren en te voorkomen dat illegale migranten of asielzoekers zonder gegronde redenen massaal naar de EU komen.

 

Door de voorgestelde wijzigingen zullen de lidstaten meer vertrouwen krijgen in het visumbeheer en de toekomstige visumversoepelingen.

 

Kijk hier voor meer informatie.Uitgelicht


Zoeken