Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / Nederlands contactpunt bezoekt Belgrado

Nederlands contactpunt bezoekt Belgrado

Het Nederlandse nationale contactpunt nam op 10 en 11 maart 2011 deel aan een internationale workshop in Belgrado.

Foto Belgrado 

 

De workshop ‘Migration challenges for pre-accession countries’ ging over de migratiemogelijkheden voor de aanstaande Zuidoost Europese EU-landen.

 

De Nederlandse presentatie

Een medewerker van het Nederlandse nationale contactpunt vertelde tijdens zijn presentatie over de ervaringen van het Nederlandse EMN-netwerk. Aan de orde kwamen o.a. de Nederlandse EMN rapporten en een voorbeeld van een overkoepelend Europees rapport over alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Daarnaast werd aan de hand van een specifieke ad-hoc query toegelicht hoe op praktische wijze informatie uitgewisseld kan worden tussen lidstaten.

 

Wat vooral opviel tijdens de bijeenkomst was de problematiek van de internally displaced persons, waar een aantal landen op de Balkan mee kampen. Voor Servië gaat hem om circa 500.000 vluchtelingen. Veelal Serviërs die tijdens de Joegoslavische oorlogen in de jaren negentig op drift raakten. Ruim 200.000 van hen zijn internally displaced persons – vluchtelingen uit de Servische provincie Kosovo.

 

Wie organiseerde de workshop?

Het Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Republiek Servië organiseerde de workshop. Het deed dit in samenwerking met het Directorate-General Enlargement van de Europese Commissie.

 

Wat was het doel van de workshop?

Het doel van de bijeenkomst was om vertegenwoordigers van immigratiediensten samen te brengen. Een gelegenheid om kennis, ervaring en toepassingen op het gebied van migratiemanagement en samenwerking met EU-netwerken onderling uit te wisselen.

 

Deelnemers

100 deelnemers uit 15 landen woonden de workshop bij. Onder de 15 landen waren onder andere Servië, Albanië, Bosnië Herzegovina, Montenegro, Kroatië, Macedonië en Turkije.

Naast het Nederlandse nationale contactpunt waren ook de EU-collega’s van de contactpunten uit België, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden aanwezig.

 

Resultaat

Veel van de bovengenoemde landen toonden belangstelling voor het systeem van ad-hoc vragen (zie hierboven), zoals dat binnen het EMN al geruime tijd succesvol wordt toegepast en tijdens de workshop door de vertegenwoordiger van het Nederlandse nationale contactpunt werd toegelicht.

 

 Uitgelicht


Zoeken