Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / Nederlandse regering toont leiderschap aanpak mensenhandel

Nederlandse regering toont leiderschap aanpak mensenhandel

VS Mensenhandelrapport 2011 op 27 juni verschenen.

usdos-logo-sealNederland voldoet volledig aan de standaarden om mensenhandel te bestrijden. Dit staat in de jongste versie van het jaarlijkse Mensenhandelrapport, waarin de Verenigde Staten de balans opmaakt van de situatie op het gebied van mensenhandelaanpak in 184 landen.

 
Nederland betoonde zich opnieuw regionaal en internationaal leider. Er waren in de rapportageperiode concrete verbeteringen in de aanpak. Vooral slachtoffers konden daarvan profiteren: opnieuw werd geïnvesteerd in sterke, proactieve inspanningen om slachtoffers te identificeren en te begeleiden. De strijd tegen gedwongen arbeid verbeterde. De straffen die aan veroordeelde daders werden opgelegd worden echter als “consistenly low” beoordeeld door Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.
 
Nederland wordt gevraagd de inzet op het gebied van opsporing en vervolging van gedwongen arbeid te blijven verbeteren. Het is nodig slachtoffers de helpende hand te blijven toesteken. De inspanningen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) zijn voor verbetering vatbaar. Het Nederlandse leiderschap in de internationale gemeenschap kan worden uitgebreid door best practices te delen met andere landen, vooral op het gebied van identificatie van en hulp aan slachtoffers en bescherming van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Ook kunnen anderen landen leren van de zelfkritische houding van Nederland. Dit versterkt de wereldwijde aanpak.
 
Meer over dit onderwerp is hier te vinden.


Uitgelicht


Zoeken