Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / Start EMN-studie visumbeleid

Start EMN-studie visumbeleid

De invloed van het visumbeleid op migratiestromen onderzocht.

Gebruiken lidstaten visum beleid als instrument om migratie te controleren en te managen en, als dat zo is, werkt het en hoe is het geïmplementeerd?

 

Er zal in deze studie zowel aandacht worden besteed aan het faciliteren van legale immigratie als aan de preventie en het bestrijden van illegale migratie. Met betrekking tot legale immigratie wordt door verschillende lidstaten al tijdens het proces van visumverlening geverifieerd of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden voor toelating en verblijf die zijn verbonden aan het betreffende verblijfsdoel.

 

Met betrekking tot illegale migratie bestaan er schattingen dat ongeveer de helft van de irreguliere immigranten die in de EU verblijven oorspronkelijk legaal zijn ingereisd maar vervolgens als zogenaamde ‘overstayers’ in de EU zijn gebleven.

 

De EMN studie beoogt de effectiviteit van verschillende strategieën en wijzen van aanpak te onderzoeken. Ook geeft de studie een overzicht van best practices, inclusief de samenwerking met derde landen, onder andere door visumfacilitatie-overeenkomsten en andere bilaterale en multilaterale overeenkomsten. Ten slotte wordt ook onderzocht welke effecten EU-beleid en wetgeving hebben op het nationale beleid en de nationale aanpak.Uitgelicht


Zoeken