Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2011 / What if: vier scenario’s voor de toekomst van de multi-etnische samenleving in Nederland.

What if: vier scenario’s voor de toekomst van de multi-etnische samenleving in Nederland.

Scenario-onderzoek mogelijke toekomstige migratiestromen en de invloed op integratie.

T RB What if vier scen grootIn opdracht van het toenmalige Ministerie van VROM/Wonen Wijken Integratie, voerde Research voor Beleid het " what-if" deel uit van een Scenariostudie naar de Multi-etnische Samenleving uit. Dit onderzoek werkt een viertal mondiale scenario's uit die via migratiestromen of direct van invloed zijn op de multi-etnische samenleving in Nederland en reflecteert  op de uitdagingen die deze ontwikkelingen stellen aan de multi-etnische samenleving.

 

 

 

De vier scenario’s zijn:

  • Rusland: herstel van hegemonie
  • Het Midden-Oosten: conflicten
  • Het Midden-Oosten: stabilisatie
  • Migratie vanuit Afrika

 

Deze scenario’s voorzien bijvoorbeeld migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa als gevolg van conflicten in de Arabische wereld, migratiestromen van klimaatvluchtelingen vanuit Sub-Sahara Afrika of juist emigratie vanuit Nederland naar zich snel ontwikkelende gebieden elders in de wereld. Op basis hiervan zijn perspectieven voor beleid opgesteld die bestuurders en beleidsmakers moeten ondersteunen in beleidsvoorbereiding voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen op het gebied van migratie en integratie.

 

Het eindrapport vindt u hier.Uitgelicht


Zoeken