Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / 23 aanhoudingen in onderzoek schijnhuwelijken

23 aanhoudingen in onderzoek schijnhuwelijken

De Koninklijke Marechaussee heeft in de week van 5 november zestien vrouwen en zeven mannen aangehouden, van wie wordt vermoed dat zij in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan.

De aanhoudingen zijn de afronding van een internationaal onderzoek. Het gaat daarbij om een joint investigation team van het Landelijk Parket, de Koninklijke Marechaussee, de Crown Prosecution Service  en het UK Border Agency, bijgestaan door specialisten van Europol.

Het onderzoek is twee jaar geleden gestart. De justitie- en politiediensten richtten zich op schijnhuwelijken tussen illegale Nigeriaanse mannen in het Verenigd Koninkrijk en Antilliaanse bruiden met de Nederlandse nationaliteit. De schijnbruiden werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk om in het huwelijk te treden.

 

Sociale voorzieningen
Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigeriaanse bruidegoms een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen. De Nederlandse huwelijkskandidaten bleken bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Antilliaanse gemeenschap. Deze schijnbruiden (en soms ook -bruidegoms) kregen tussen de 2500 en 3500 euro betaald.

 

Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen. Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag.

 

In veel gevallen is vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Zo kon een  eenmaal ‘legaal’ echtpaar aanspraak maken op bijvoorbeeld kinderbijslag en andere voorzieningen.

 

In de afgelopen twee jaar zijn 81 verdachten aangehouden van wie er 66 zijn veroordeeld. Een aantal schijnhuwelijken is op het nippertje voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden. Het overgrote deel van de verdachten heeft in het Verenigd Koninkrijk terecht gestaan. Aan hen zijn gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd.

 

Meer aanhoudingen
De deze week in Nederland aangehouden medeverdachten zijn na hun aanhouding door de Koninklijke Marechaussee verhoord en vervolgens weer vrijheid gesteld. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens mensensmokkel. De komende tijd zullen meer aanhoudingen volgen.

 

Bron: www.om.nl


Uitgelicht


Zoeken