Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / De Koninklijke Marechaussee krijgt hulp van camera's boven de snelweg

De Koninklijke Marechaussee krijgt hulp van camera's boven de snelweg

Het camerasysteem @migoboras kan bij de grens 'verdachte' auto's opsporen en meteen de Koninklijke Marechaussee waarschuwen.

Nederland heeft als eerste land binnen het Schengengebied voor elkaar gekregen dat het camera’s mag inzetten als ondersteuning van het mobiel toezicht rond de landsgrens. Met behulp van camera's boven de snelweg bij de vijftien grootste grensovergangen in Nederland kan de Koninklijke Marechaussee auto’s selecteren die 'interessant zijn voor controle'. Het gaat om auto’s en busjes waarvan het vermoeden bestaat dat ze worden gebruikt voor grensoverschrijdende criminaliteit als mensenhandel of drugssmokkel. Het systeem geeft een alarmsignaal als de auto voldoet aan een bepaald profiel.

 

Het gebruik van het systeem is beperkt tot maximaal 6 uur per dag en 90 uur per maand. Verder vindt de controle steekproefsgewijze plaats op verschillende locaties: er is geen sprake van een traditionele grenscontrole, maar van 'mobiel toezicht' dat toevallig plaatsvindt op de grens. De Europese Commissie heeft met deze werkwijze ingestemd.

Het systeem slaat geen gegevens op, via het systeem worden geen personen achterhaald aan de hand van kentekens en de gegevens worden niet aan andere registers gekoppeld. Het is puur bedoeld voor controle ter plekke.

 

De marechaussee pakt tot nu jaarlijks ruim drieduizend illegalen op aan de grens, brengt bijna tweehonderd mensensmokkelzaken aan het licht brengt en onderschept ruim tweehonderd wapens. Naar verwachting zullen deze aantallen met behulp van @migoboras behoorlijk kunnen toenemen.

Verder scheelt het camerasysteem tijd en onnodige controles bij bijvoorbeeld vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs die helemaal niet verdacht zijn.

 

@migoboras is de afkorting voor twee termen: Mobiel Informatie Gestuurd Optreden en Better Operational Result and Advance Security.


Uitgelicht


Zoeken