Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / Drukbezochte Netwerkmiddag van het Europees Migratienetwerk

Drukbezochte Netwerkmiddag van het Europees Migratienetwerk

Bijna honderd bezoekers hebben deze bijeenkomst bijgewoond.

De middag droeg als thema Immigratie van internationale studenten, het gelijknamige EMN-rapport werd tevens gepresenteerd. Een groot deel van het publiek was afkomstig uit de onderwijswereld. 

 

Het nationale EMN-rapport Immigratie van internationale studenten naar Nederland werd toegelicht door Arno Overmars (werkzaam bij de Dienst Uitvoering Onderwijs en medeauteur van dit rapport). Petra van Nierop (werkzaam voor de service provider van het EMN in Brussel) presenteerde de voorlopige bevindingen van het EMN-syntheserapport over studiemigratie. De laatste spreker, Roel van Elk, lichtte de CPB-studie De economische effecten van internationalisering in het hoger onderwijs voor Nederland toe. 

 

Na een muzikaal intermezzo van een groep internationale studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag vond een levendige paneldiscussie plaats. 

 

Het panel bestond uit Femke van der Geest (adviseur bij het International Office van de Universiteit Utrecht), Marianne Cox (beleidsmedewerker bij de Nuffic), Warner ten Kate (Landelijk coördinerend officier van justitie mensenhandel en -smokkel) en Elisabeth Epping (onderzoeker voor het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) aan de Universiteit van Twente). Zij discussieerden over de kosten van het onderwijs in Nederland, het voorbereidend jaar, het misbruik van het studentenvisum en de arbeidsmogelijkheden voor buitenlandse studenten. 

 

Vooral over het onderwerp misbruik van studiemigratie ontspon zich een levendige discussie. Deze levendigheid kwam vooral tot uiting door het verschil van mening tussen de vertegenwoordiger van het OM en de deelnemers vanuit het onderwijsveld. Het OM deed een beroep op hogescholen en universiteiten om de ogen open te houden en misbruik van studiemigratie te signaleren. Vertegenwoordigers uit de onderwijswereld vonden dat hun taak primair ligt bij het bieden van goed onderwijs. Zij voelen zich niet direct geroepen om handhavingstaken te intensiveren.

 

De nieuwsbrief, die binnenkort ook op deze website verschijnt, zal een uitgebreider sfeerverslag bevatten (inclusief de powerpoint presentaties). 

 

Alle EMN-rapporten zijn te raadplegen via de website www.emn.europa.eu

 


Uitgelicht


Zoeken