Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / EMN syntheserapport visumbeleid als migratiekanaal in de EU

EMN syntheserapport visumbeleid als migratiekanaal in de EU

Alle lidstaten op één lijn?

schipholHet EMN syntheserapport Visa Policy as Migration Channel onderzoekt het verband tussen het Europese visumbeleid en de migratiestromen naar de EU. Het rapport

analyseert in hoeverre het afgiftebeleid van vooral visa lang verblijf (in Nederland: de mvv) kan dienen om de migratiestromen te managen. Niet alleen om bonafide reizigers en immigranten te faciliteren, maar ook om illegale migratie te voorkomen.

Dit vergelijkend ‘Europees’ rapport is opgesteld op basis van nationale rapporten van 21 EU lidstaten, waaronder het Nederlandse rapport, opgesteld door het Nederlandse nationale contactpunt voor het EMN (ondergebracht bij het Informatie- en Analysecentrum van de IND, INDIAC).

 

Het visumbeleid kort verblijf is voor de meeste EU-lidstaten identiek, maar niet voor alle. De meeste EU-lidstaten zijn aangesloten bij het Schengenverdrag, en voeren op grond daarvan

een gezamenlijk visumbeleid kort verblijf. Sommige EU-lidstaten, zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk, zijn echter niet bij het Schengenverdrag aangesloten en voeren dus een eigen, zelfstandig visumbeleid kort verblijf. Aan de andere kant zijn ook niet-EU-lidstaten, bijvoorbeeld Noorwegen, weer wel aangesloten bij het Schengenverdrag.

 

Ook onder het Schengenverdrag voeren alle lidstaten een eigen nationaal visumbeleid lang verblijf. Het rapport brengt de grote verschillen in kaart die op dit gebied bestaan tussen de lidstaten: in de verblijfsdoelen waarvoor visa lang verblijf worden afgegeven, de doelgroepen die worden gefaciliteerd, de geldigheidsduur van de visa lang verblijf, de aanvraagprocedure, enzovoort. Bovendien hebben de visa lang verblijf lang niet altijd dezelfde functie binnen het toelatingsbeleid. In de ene lidstaat geldt bijvoorbeeld het visum lang verblijf op zichzelf al als verblijfstitel, in een andere lidstaat geldt het visum lang verblijf weer als toelatingsvoorwaarde om een verblijfsvergunning te mogen aanvragen.

 

Uit het rapport blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen migratiebeleid en visumbeleid lang verblijf. Veel lidstaten gebruiken het nationale visumbeleid om bepaalde vormen van migratie te faciliteren of te promoten, bijvoorbeeld vanuit bepaalde landen, of van bepaalde groepen zoals hooggekwalificeerd personeel. Bovendien zetten alle lidstaten het visumbeleid in om illegale migratie tegen te gaan. Succes- en risicofactoren daarbij komen in het rapport ook aan de orde, onder andere aan de hand van drie case-studies, gelicht uit de verschillende nationale rapporten: China, Nigeria en Rusland.

 

Het vergelijkende rapport en de rapporten van alle lidstaten zijn te vinden op de Europese website van het EMN (onder ‘EMN reports’).Uitgelicht


Zoeken