Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / Het EMN-rapport ‘Praktische maatregelen tegen illegale migratie in Nederland’ is verschenen.

Het EMN-rapport ‘Praktische maatregelen tegen illegale migratie in Nederland’ is verschenen.

Het rapport geeft onder meer antwoord op de vraag of de maatregelen in de strijd tegen illegale migratie effectief zijn.

slagboomNaast de nationale aspecten is er in het rapport uiteraard ook oog voor de Europese context. Vanuit Europese samenhang vormt het ‘Programma van Stockholm’ een belangrijk beleidskader. Volgens dat Programma is optreden tegen illegale migratie van cruciaal belang voor een gemeenschappelijk Europees immigratiebeleid.

 

De belangrijkste conclusies uit het rapport:

• Onderzoek naar de effectiviteit van beleidsmaatregelen die illegale migratie tegen moet gaan is gecompliceerd. Veel factoren zijn van invloed op het aantal illegalen. Overtuigend ‘bewijs’ voor de effectiviteit ontbreekt. Veel maatregelen zijn niet of slechts summier geëvalueerd. De maatregelen die zijn geëvalueerd bleken niet succesvol.

• Uitbreiding van de EU en regularisatiemaatregelen, zoals de RANOV in 2007, hebben blijkbaar invloed op het aantal illegale vreemdelingen.

• In het politieke en maatschappelijke debat is veel aandacht voor de terugkeerproblematiek, vaak ingegeven door individuele zaken.

• Europees beleid en Europese regelgeving botsen in sommige gevallen met nationaal beleid voor het tegengaan van illegale migratie.

 

Syntheserapport:

Op basis van dit rapport en soortgelijke rapporten uitgebracht door de overige EU-lidstaten stelt het EMN in Brussel een vergelijkend ‘Europees’ rapport op. Dit rapport zal in het najaar verschijnen.

 

Gedrukt exemplaar:

Voor een gedrukt exemplaar kunt u contact opnemen met het EMN via EMN@ind.minbzk.nl, onder vermelding van “Praktische matregelen tegen illegale migratie in Nederland” en uw adresgegevens (zo lang de voorraad strekt).Uitgelicht


Zoeken