Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2012 / Het EMN-rapport Visumbeleid als migratiekanaal is verschenen

Het EMN-rapport Visumbeleid als migratiekanaal is verschenen

Het rapport geeft antwoord op de vraag of er een verband is tussen visumbeleid en gewenste en ongewenste migratiestromen.

2012 Visumbeleid als migratiekanaal in Nederland grootWelke informatie vindt u in dit rapport?
Het rapport biedt een uitgebreid overzicht van het nationaal beleid op het gebied van visa kort verblijf en mvv’s, nu en in de nabije toekomst. Veel aandacht is er voor de praktische organisatie van de visumafgifte, niet alleen met het oog op het faciliteren van bonafide reizigers en immigranten, maar ook met het oog op het voorkomen van illegale migratie. De informatie in het rapport beperkt zich niet tot de afgifte van visa kort verblijf en mvv’s, maar strekt zich ook uit tot toegangsweigeringen door de Koninklijke Marechaussee en Zeehavenpolitie en aanhoudingen.

Van speciaal belang zijn de casestudies naar China, Zuid-Korea en Japan. 

 

Wat zijn de bevindingen?
In het geval van de mvv (een Schengen D-visum) is het verband tussen visumbeleid en migratie naar Nederland evident. Omdat de mvv een voorwaarde is voor migratie naar Nederland, is het mvv-beleid het instrument bij uitstek voor migratiemanagement. De verplichting aan de immigrant om voor de komst naar Nederland een mvv aan te vragen, stelt de overheid immers in staat te onderzoeken of de vreemdeling aan alle voor toelating gestelde vereisten voldoet, zonder daarbij door zijn aanwezigheid in Nederland voor een voldongen feit te worden geplaatst.

Bij visa kort verblijf is dit verband minder helder, al was het maar omdat dit visum op zichzelf slechts een voorwaarde is voor verblijf van ten hoogste 3 maanden. Dit kan niet als migratie worden aangemerkt. Van migratie is pas sprake bij een (beoogd) verblijf van ten minste 12 maanden. Hoewel visumverlening een preventief instrument is op het terrein van illegale immigratie, valt een direct verband tussen visum kort verblijf en migratie, legaal of illegaal, niet aan te tonen aan de hand van de beschikbare informatie. Er zijn geen cijfers te leveren over vreemdelingen die een verblijfsvergunning aanvragen, illegaal verblijvende vreemdelingen en asielzoekers die (eerder) in het bezit van een visum kort verblijf – of na weigering van een visum voor kort verblijf – naar Nederland zijn gekomen.

 

Syntheserapport

Op basis van het Nederlandse rapport en de rapporten uit 22 andere EU-lidstaten stelt het EMN Brussel eind mei een vergelijkend ‘Europees’ rapport op. Dit rapport kunt u dan ook op deze site vinden.

 

Gedrukt exemplaar

Voor een gedrukt exemplaar kunt u contact opnemen met het EMN via EMN@ind.minbzk.nl, onder vermelding van “Visumbeleid als migratiekanaal” en uw adresgegevens. Zo lang de voorraad strekt.


Uitgelicht


Zoeken