Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2013 / Europarlementariër pleit voor Europese asielzoekerscentra

Europarlementariër pleit voor Europese asielzoekerscentra

Europese asielzoekerscentra kunnen lasten in Europa eerlijker verdelen

Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP, wil de landen rond de Middellandse Zee ontlasten door de opzet van Europese asielzoekerscentra, zo stelde hij in Trouw.

Volgens De Jong krijgt een klein deel van de landen, voornamelijk in Zuid-Europa, de meeste asielaanvragen te verwerken. De Europese wetgeving stelt op dit moment dat het land waar de asielzoeker aankomt, verantwoordelijk is voor de procedure. Landen die het niet aankunnen krijgen momenteel een financiële bijdrage van de EU en hulp op het vlak van bijvoorbeeld personeel. Voor landen die er financieel slecht aan toe zijn, zoals Griekenland, of kleine landen als Malta, zijn deze maatregelen onvoldoende. ‘De asielzoeker die een humanitaire ramp, zoals in Mali, ontvlucht wordt hier de dupe van’, stelt de Europarlementariër.

In een nota aan staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) pleit De Jong voor een nieuw Europees asielbeleid. Het systeem zou er voor moeten zorgen dat alle lidstaten samen zorgen voor het toelatingsproces van de asielzoeker, diegene die mogen blijven worden vervolgens verdeeld over de EU-landen. Nederland zou als gevolg van het beleid ‘iets’ meer asielzoekers krijgen, stelt de SP’er.

Het volledige interview met Dennis de Jong kunt u hier lezen. Uitgelicht


Zoeken