Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2013 / SER: "Nederland moet meer zijn best doen om buitenlandse studenten te werven en te binden"

SER: "Nederland moet meer zijn best doen om buitenlandse studenten te werven en te binden"

Nederland moet meer zijn best doen om internationaal talent te werven en te binden. Dat is belangrijk voor de welvaart, de economie en het hoger onderwijs. Dat staat in een ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over binding van internationaal talent: Make it in the Netherlands! Het advies is gericht aan minister Bussemaker van OCW.
Volgens de SER trekt Nederland vergeleken met andere welvarende landen weinig buitenlandse studenten Bovendien keert ongeveer driekwart van hen na hun studie terug naar het eigen land. Onder degenen die blijven, zijn er maar weinig afgestudeerd in een richting waaraan op de arbeidsmarkt een tekort is.
De uitdaging voor Nederland is om in het belang van de Nederlandse economie en het hoger onderwijs in Nederland meer internationaal talent te werven en na hun studie met werk te binden. De SER bepleit daarbij een beter op de arbeidsmarkt toegesneden werving en binding van vooral die buitenlandse studenten die zijn afgestudeerd in een richting waaraan op de arbeidsmarkt een tekort is. Om dit te bereiken zullen belanghebbende instanties als bedrijven, onderwijsinstellingen, overheids- en non-profitorganisaties zich gezamenlijk moeten inspannen. Instrumenten zijn: financiƫle prikkels, een scherp geprofileerd onderwijsaanbod met ruimte voor excellentie, en een career center dat afgestudeerden helpt bij het vinden van een baan.


Meer informatie kunt u hier vinden.Uitgelicht


Zoeken