Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Asielkinderen niet meer de cel in

Asielkinderen niet meer de cel in

Staatssecretaris Teeven komt met een alternatief voor kinderen in de grensgevangenis.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met een alternatieve locatie voor gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s), die anders in reguliere detentiecentra voor vreemdelingenbewaring of grensdetentie terecht zouden komen.

In deze nieuwe, ruim opgezette locatie in Zeist kunnen kinderen en ouders vrij bewegen op het terrein. Ze verblijven in woonpaviljoens, waar het gezinsleven en de privacy geëerbiedigd worden. De locatie zal afgesloten zijn om het risico op onttrekking en daarmee het verdwijnen in de illegaliteit, te beperken. Het verblijf zal gericht zijn op werken aan terugkeer, dan wel nader onderzoek voor diegenen die een asielvraag hebben ingediend. Teeven hoopt de nieuwe locatie in het eerste kwartaal van 2015 in gebruik te kunnen nemen.

 

De staatssecretaris beloofde eind januari 2014 aan de Kamer om alternatieven voor bewaring van minderjarige kinderen te onderzoeken. De staatssecretaris heeft verschillende mogelijkheden onderzocht. Belangrijk hierbij was het bieden van een zo kindvriendelijk mogelijke omgeving, het beperken van de risico’s op kindersmokkel of mensenhandel, het voorkomen van verdwijning in de illegaliteit en de invulling van het grenstoezicht. Verder is gekeken naar de juridische aspecten, een inschatting van de kosten en de uitvoerbaarheid. Ook is gekeken naar de situatie in andere landen, waarbij een werkbezoek gebracht is aan Zweden.

 

Meer informatie is hier en in de kamerbrief die over dit onderwerp gaat te vinden.

 

 


Uitgelicht


Zoeken