Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Duits vonnis: asielzoeker loopt risico in Nederland

Duits vonnis: asielzoeker loopt risico in Nederland

Opschudding over Duitse uitspraak in Dublin-zaak

Staatssecretaris Teeven moet de Tweede Kamer uitleggen waarom een Duitse rechter een Somalische asielzoeker niet naar Nederland wilde terugsturen omdat de kans bestaat dat de man in Nederland onmenselijk en vernederend behandeld zou worden. Dat meldde onder meer de Volkskrant op 10 mei 2014 in een bericht dat voortborduurt op een stuk in NRC Handelsblad van dezelfde dag. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman heeft naar aanleiding van het bericht in NCR Handelsblad gevraagd om uitleg door Teeven. Voortman: “De uitspraak van deze rechter is het zoveelste bewijs dat vluchtelingen in Nederland slecht af zijn.”

 

De rechtbank in het Duitse Darmstadt deed de uitspraak in de zaak van een Somalische asielzoeker die in Nederland was uitgeprocedeerd en vervolgens in Duitsland een asielverzoek had ingediend. Op grond van de Dublinverordening wilde Duitsland de man terugsturen naar Nederland. Volgens NRC Handelsblad oordeelt de rechter dat de overdracht aan Nederland niet als rechtmatig beschouwd kan worden en wijst de rechter op het feit dat asielzoekers in Nederland niet mogen werken en dat overheidssteun ontbreekt. De asielzoeker dreigt daarmee af te dalen onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum, zo overweegt de Duitse rechter. “Menswaardigheid valt niet te relativeren door asielbeleid”, staat in het vonnis te lezen.

 

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat het gaat om “één uitspraak van een lagere rechter in een individuele zaak waarin Nederland geen verweer heeft hoeven en kunnen voeren”. Het is volgens het ministerie dus voorbarig om aan de uitspraak algemene conclusies te verbinden over het Nederlandse stelsel.

 

 


Uitgelicht


Zoeken