Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / EMN-werkprogramma 2015-2016 bekend

EMN-werkprogramma 2015-2016 bekend

Ook de studieonderwerpen voor 2015 zijn bekend: van arbeidsmigratie tot sociale rechten vluchtelingen

Op 31 oktober heeft de Europese Commissie het Werkprogramma 2015-2016 van het Europees Migratienetwerk aangenomen (COM (2014) 7979 final). Daarnaast heeft het bestuur van het EMN, bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten onder voorzitterschap van de Commissie, de studieonderwerpen geselecteerd voor de EMN Focussed Studies voor 2015.

 

In 2015 zal het EMN de volgende onderwerpen bestuderen:

  1. Determining labour market shortages: Quantifying the need for migrant labour. Welke rol spelen de verwachte tekorten op de arbeidsmarkt in het beleid ten aanzien van arbeidsmigratie?
  2. Information on voluntary return. Hoe kunnen illegaal verblijvende vreemdelingen die niet in beeld zijn bij de overheid worden bereikt met informatie over de mogelijkheden tot vrijwillige terugkeer?
  3. Social benefits and integration of beneficiaries of international protection. Welke sociale voorzieningen en integratievoorzieningen zijn er voor houders van een asielgerelateerde verblijfsvergunning?
  4. Mixed migration and change of status. Wat is het beleid in de lidstaten voor het wijzigen van het verblijfsdoel door vreemdelingen? In hoeverre draagt dit beleid bij tot een flexibel immigratiesysteem en terugdringen van illegaal verblijf?

 

Het EMN zal in 2015 ook het beleidsjaaroverzicht 2014 uitbrengen. en in opdracht van het EMN wordt een studie uitgevoerd naar mensensmokkel: smuggling of migrants: characteristics, responses and cooperation with third countries. Ook staat er een EMN policy brief over de problematiek van de migratiestromen via de Middelandse Zee op het programma.


Uitgelicht


Zoeken