Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Eurocommissaris in Italie over toekomst Mare Nostrum

Eurocommissaris in Italie over toekomst Mare Nostrum

Oproep aan lidstaten grotere bijdrage Frontex

In een speech die Eurocommissaris Malmström op 27 augustus jl. gaf in Italië, naar aanleiding van haar bezoek aan de Italiaanse minister Alfano, riep zij de Europese lidstaten op om een grotere bijdrage te leveren aan de bescherming van het zeeruim. Frontex, een Europees agentschap dat zich hiermee bezighoudt, moet worden uitgebreid met meer menselijke en technische steun van meer lidstaten. Operatie ‘Frontex Plus’, een uitbreiding van de huidige programma’s, kan vanaf eind november operatief zijn, aldus Eurocommissaris Malmström.

 

Zij stelt dat het bewaken van de zee een structurele uitdaging is voor Europa, gezien de armoede, oorlog, dictatorschappen en onderdrukking zo dicht bij de Europese buitengrenzen, die mensen motiveert te vluchten en onderdak te zoeken in de Europese Unie. Omdat er sprake is van een structureel Europees probleem, verwacht de Eurocommissaris van alle EU-lidstaten dat zij meer hulp aan Italië gaan bieden om de migratiestromen te beheersen.

 

De Nederlandse bijdrage aan Frontex is vooral terug te vinden in het opsporen van bootvluchtelingen. Op 30 augustus jl. is een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht vertrokken naar Italië om boven de Middellandse zee te zoeken naar bootvluchtelingen. Het toestel meldt aan de Italiaanse autoriteiten wat zij waarnemen op zee. Op basis hiervan kunnen zij actie ondernemen om de vluchtelingen te redden.

 


Uitgelicht


Zoeken