Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / IOM assisteert onderzoek naar dood bootvluchtelingen

IOM assisteert onderzoek naar dood bootvluchtelingen

Onderzoek in Italië, Griekenland en Malta na opzettelijk zinken boot met vluchtelingen

Het ‘International Organisation for Migration’ (IOM) gaat Italië, Griekenland en Malta ondersteunen bij hun onderzoek naar een incident eerder deze maand. Bij dit  incident, dat op 15 september jl. bekend werd, lieten mensensmokkelaars een boot met 300 tot 500 migranten uit Egypte, Syrië, Sudan en Palestina zinken, aldus ooggetuigen. Tot op heden zijn er slechts 11 overlevenden gered.

 

Volgens het IOM’s Missing Migrants Project zijn er in 2014 tot nu toe al 3.072 doden gevallen in de Middellandse Zee, tegenover 700 in heel 2013.

 

De drie landen baseren hun onderzoek onder andere op verhalen van overlevenden en rapporten over gevonden lichamen. Daarnaast trachten zij via familieleden van overlevenden bewijs te verzamelen tegen degenen die de overtocht promoten.

 

Het IOM ontvangt veel persoonlijke berichten van familieleden, die bang zijn dat hun geliefden onderweg zijn gestorven. Het lijken vooral veel middenklasse Egyptenaren, Palestijnen en Syriërs te zijn die deze gevaarlijke tocht, die tot $4.000 kan kosten, ondernemen.

 


Uitgelicht


Zoeken