Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Is Nederland te streng voor mensen die zich met hun gezin willen herenigen?

Is Nederland te streng voor mensen die zich met hun gezin willen herenigen?

Rapport van het College voor de Rechten van de Mens 'Gezinnen gezien '

Nederland is te streng voor mensen die zich met hun gezin willen herenigen, concludeert het College voor de Rechten van de Mens in zijn rapport Gezinnen gezien? dat op 10 september  2014 is gepubliceerd op basis van eigen onderzoek. ‘Mensen die hun familieleden naar Nederland willen halen lopen te vaak tegen onnodige barrières op’, schrijft het College.

 

Volgens het College past Nederland de wet van de inkomenseis en het inburgeringsvereiste te strikt toe. 'Er zijn voorbeelden dat het in Nederland wonende gezinslid slechts twintig euro te weinig verdient en om die reden gezinshereniging niet mogelijk is. Individuele levensbehoeften van het gezin neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet mee in de afweging', schrijft het college. 'In de praktijk worden gezinsleden onnodig langdurig gescheiden. Nederland gaat hiermee verder dan het Europese recht toestaat.'


Staatssecretaris Teeven stelt in een reactie dat Nederland binnen de marges van de Europese richtlijn handelt. Ook wordt volgens hem van de regels afgeweken als die 'enorm onredelijk' uitpakken voor iemand. Het minimumloon als inkomensvereiste vindt hij een acceptabele grens om te voorkomen dat mensen een beroep gaan doen op de bijstand. Verder wijst hij erop dat de meeste mensen slagen voor het inburgeringsexamen. Dat is – aldus de staatssecretaris - bovendien niet bedoeld als selectiemiddel, maar om mensen bekend te laten worden met de Nederlandse taal voordat ze naar Nederland komen.

 


Uitgelicht


Zoeken