Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Operatie Triton vervangt Mare Nostrum

Operatie Triton vervangt Mare Nostrum

Nieuwe Frontex-operatie in de Middellandse Zee

Op 1 november jl. is operatie Triton van start gegaan in het Middellandse-Zeegebied. Operatie Triton beperkt zich tot de Italiaanse wateren van het Middellandse-Zeegebied, waar Mare Nostrum zich ook richtte op de internationale wateren. De operatie, die is gebaseerd op overeenkomsten tussen EU-agentschap Frontex en de Italiaanse overheid, rekent op steun van alle EU-lidstaten. Waar de eerdere operatie Mare Nostrum grotendeels voor rekening van Italië kwam, wordt bij deze operatie van alle lidstaten verwacht dat zij menselijke en technische ondersteuning leveren. Frontex heeft onder andere opgeroepen tot de levering van twee surveillancevliegtuigen, drie patrouilleschepen en zeven teams gastofficieren voor het verzamelen van informatie en voor identificatiedoeleinden. Het budget van Triton is geraamd op 2,9 miljoen euro per maand.

 

Triton zal de internationale en EU-verplichtingen respecteren, waaronder de fundamentele mensenrechten en het principe van non-refoulement vallen. Er zullen dus ook geen 'push backs' plaatsvinden. ‘Push back’ is een verwijzing naar het terugsturen van bootvluchtelingen, voordat zij zich in de nationale wateren van een land bevinden. De rol van Frontex in deze operatie is om effectieve grenscontrole in de Middellandse-Zeeregio te verzekeren en simultaan ondersteuning te bieden aan personen of vaartuigen in nood.

Het achterliggende idee is dat Triton de Italiaanse inspanningen ondersteunt. Het is niet de bedoeling om de Italiaanse verplichtingen in het monitoren en surveilleren aan de Schengen-buitengrenzen over te nemen. Dit betekent dat Italië haar substantiële inspanningen moet voortzetten met nationale middelen, in overeenstemming met de Frontex-operatie, om de situatie te beheersen.


Uitgelicht


Zoeken