Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / UNHCR: "Stuur asielzoekers niet naar Bulgarije"

UNHCR: "Stuur asielzoekers niet naar Bulgarije"

Europese lidstaten opgeroepen Dublin-overdrachten tijdelijk te staken

De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, maakt zich zorgen om de situatie van asielzoekers in Bulgarije. Om die reden roept zij lidstaten die de Dublinverordening onderschrijven op om uit solidariteit voorlopig geen asielzoekers terug te sturen naar dat land.

 

In de Dublinverordening uit 2003 is bepaald dat slechts één EU-land de echte verantwoordelijkheid heeft voor een asielverzoek, namelijk dat land waar het als eerste is ingediend. Wanneer een asielzoeker via Bulgarije is doorgereisd naar bijvoorbeeld Nederland, kan Nederland dus in principe aan Bulgarije vragen hem of haar terug te nemen.

 

Daar wacht dan klaarblijkelijk echter geen warm welkom. Volgens de UNHCR is het in Bulgarije, EU-lid sinds 2007, op dit moment schrikbarend slecht gesteld met voorzieningen als voeding en medische zorg, evenals met hoe de asielprocedure zelf is geregeld. De verbeteringen die er de afgelopen jaren al zijn doorgevoerd blijken niet op te kunnen wegen tegen de steeds grotere stromen asielzoekers in die richting, waarvan Syrische vluchtelingen een groot deel uitmaken.

 

De UNHCR geeft de Bulgaarse autoriteiten nu drie maanden de tijd om na te denken over maatregelen. Daarna zal de situatie opnieuw worden bekeken.

 

Het volledige rapport van de UNHCR, dat afgelopen 2 januari werd gepresenteerd, is hier te lezen.

 


Uitgelicht


Zoeken