Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2014 / Vrijheden voor vreemdelingen in bewaring worden uitgebreid

Vrijheden voor vreemdelingen in bewaring worden uitgebreid

Verbeteringen in vreemdelingenbewaring staan op zowel de Nederlandse als de Europese agenda.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie beoogt in zijn voorstel voor de nieuwe Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring meer maatwerk dan nu het geval is. Met dat doel zal er voortaan onderscheid gemaakt worden tussen een verblijfs- en een beheersregime.

 

In eerste instantie komen de vreemdelingen terecht in het verblijfsregime, waar de vrijheid dan bestaat zich tussen acht uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds vrij te bewegen van de ene naar de andere ruimte. Verder is er het recht op minimaal veertig uur dagbesteding per week en om te bellen met een mobiele telefoon.

 

Het beheersregime is voor vreemdelingen die de orde en veiligheid binnen het verblijfsregime te zeer verstoren. Hier zijn de vrijheden beperkter, bijvoorbeeld als het gaat om het minimale aantal uren dagbesteding per week of het aantal bezoekuren. Het gaat hier om een minderheid van ongeveer 5 tot 10 procent van de vreemdelingen in bewaring.

 

In Nederland wordt vreemdelingenbewaring als uiterste middel ingezet met als doel vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven terug te laten keren. Dat betekent dat vreemdelingen die in bewaring zitten niet zelfstandig zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst en de voorafgaande maatregelen en mogelijkheden, zoals de meldplicht, de waarborgsom of verblijf in een vrijheidsbeperkende locatie, niet hebben benut.

 

Vreemdelingenbewaring is onderhevig aan verandering, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de zichtbare daling van het aantal vreemdelingen in bewaring in Nederland de afgelopen jaren. Het onderwerp heeft in 2014 ook extra aandacht op de Europese agenda. In de eerste helft van dit jaar zal het EMN komen met een rapport van de themastudie “Detention and alternatives to detention”. 

 

Meer informatie is hier te vinden.

 

 


Uitgelicht


Zoeken