Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2015 / ACVZ-rapport over strategische landenbenadering migratie

ACVZ-rapport over strategische landenbenadering migratie

ACVZ: “kabinetsbrede benadering van gedwongen terugkeer niet van de grond gekomen”

De ACVZ heeft op 25 juni jl. het evaluatie- en adviesrapport De strategische landenbenadering migratie: tussen wens en werkelijkheid aangeboden aan Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Ploumen en Staatssecretaris van Veiligheid & Justitie Dijkhoff.

 

De strategische landenbenadering migratie heeft als doel de medewerking van landen van herkomst aan de gedwongen terugkeer van hun burgers te verbeteren, en zo de effectiviteit van het terugkeerbeleid te vergroten. Het gaat om de gedwongen terugkeer van vreemdelingen die niet rechtmatig in Nederland verblijven en die niet vrijwillig vertrekken.

 

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de kabinetsbrede benadering van gedwongen terugkeer door middel van de strategische landenbenadering migratie de afgelopen jaren niet echt van de grond is gekomen. De inspanningen van het ministerie van Veiligheid en Justitie - in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken - om andere ministeries te betrekken bij het terugkeerbeleid, hebben nauwelijks resultaat opgeleverd. De brede ‘interdepartementale aanpak’ waar de afgelopen jaren veel over is gesproken in de Tweede Kamer, is volgens de adviescommissie niet geslaagd.

 

Het volledige rapport is hier te lezen.

 

 


Uitgelicht


Zoeken