Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2015 / Alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de EU

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de EU

Syntheserapport EMN vergelijkt de manier waarop lidstaten omgaan met amv’s

Onlangs is het syntheserapport Policies, practices and data on unaccompanied minors in the EU Member States and Norway gepubliceerd. Dit rapport geeft een uitgebreid overzicht van de stand van zaken in de lidstaten bij de toelating, opvang, en terugkeer van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Daarbij is ook aandacht voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die geen asiel aanvragen. Het rapport borduurt voort op het EMN-onderzoek uit 2008.

Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) die in de Europese Unie (EU) asiel aanvragen is sinds 2010 aanzienlijk omhoog gegaan. In 2014 hebben 24 074 amv’s in Europa asiel aangevraagd. In totaal is dit 4% van alle ingediende asielaanvragen in 2014.

 

De meerderheid van de amv’s die in de EU asiel aanvragen zijn jongens (86%), het aantal meisjes is 14%. Het grootste aantal van de amv’s zijn tussen 16 en 17 jaar oud (65%). Het aantal minderjarigen die als amv’s naar Europa komen en jonger zijn dan 14 jaar is laag. De meest voorkomende herkomstlanden van de amv’s zijn Afghanistan, Eritrea, Syrië, Somalia, Gambia en Marokko.

Vergelijkbare data over amv’s die naar Europa komen en geen asiel aanvragen is lastig te verkrijgen, maar ook deze groep minderjarigen heeft in Europa behoefte aan bescherming. De groep amv’s die in de EU asiel heeft aangevraagd kan gebruik maken van verschillende voorzieningen, voor de groep amv’s die geen asiel aanvragen in de EU is dit niet altijd het geval.

 

Synthese amv-studie

 

Verder besteed het syntheserapport aandacht aan de terugkeer van amv’s naar hun land van herkomst. Er zijn echter weinig lidstaten die maatregelen nemen om amv’s op de terugkeer voor te bereiden.

Een beknopte weergave van het syntheserapport biedt de bijbehorende EMN Inform. De rapporten van de nationale contactpunten van het EMN kunnen hier worden geraadpleegd.

 

 


Uitgelicht


Zoeken