Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2015 / EU migratieagenda 2015

EU migratieagenda 2015

Op 13 mei presenteerde de Europese Commissie haar nieuwe plannen op migratiegebied

De agenda bevat maatregelen die met onmiddellijke ingang zullen worden genomen in reactie op de crisissituatie in het Middellandse Zeegebied, maar ook stappen die de komende jaren zullen worden gezet om te komen tot een beter beheer van migratie in al haar facetten.

 

 

In een persbericht van de Commissie spreken eerste vice-president Frans Timmermans, Buitenlandvertegenwoordiger en vice-president Federica Mogherini en commissaris voor onder meer Migratie Avrampoulos zich uit over de plannen, waarbij de nadruk ligt op solidariteit tussen de lidstaten. Concrete en onmiddellijke acties omvatten:

 

  • het verdriedubbelen van de capaciteit van de Frontex-operaties Triton en Poseidon
  • het activeren van een noodmechanisme om lidstaten te helpen die met een plotselinge instroom geconfronteerd worden

  • een tijdelijk verdelingsmechanisme voor erkende vluchtelingen
  • een voorstel voor hervestiging in noodsituaties van massale instroom.

 

 

Verder wil de Commissie voor de hele Unie een hervestigingsprogramma met 20.000 plekken en zal het een gemeenschappelijk militaire operatie in de Middellandse Zee lanceren waarmee mensensmokkelnetwerken ontmanteld moeten worden.

 

De agenda rust op vier pijlers:

 

  1. Het reduceren van prikkels voor illegale migratie
  2. Grensbeheer, gericht op het redden van levens en het beveiligen van de buitengrenzen
  3. Een sterke gemeenschappelijk asielpolitiek
  4. Een nieuw beleid voor legale migratie

 

 

‘’Met deze ambitieuze agenda toont Europa zijn bereidheid om iets te doen aan het lot van mensen die oorlog, vervolging en armoede ontvluchten. Migratie is de verantwoordelijkheid van alle lidstaten. Alle lidstaten moeten dan ook een bijdrage leveren aan de aanpak van deze historische uitdaging. Het gaat niet om een uitdaging voor Europa alleen, maar voor de hele wereld. We bevestigen en verbreden met deze agenda de samenwerking met de landen van herkomst en doorreis, om levens te redden, netwerken van mensensmokkelaars aan te pakken en mensen in nood te beschermen’’, aldus Federica Mogherini.

 

 

Het gehele persbericht is hier te lezen.


Uitgelicht


Zoeken