Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2015 / Juncker presenteert plannen Commissie over de opname van vluchtelingen binnen de EU

Juncker presenteert plannen Commissie over de opname van vluchtelingen binnen de EU

Voorzitter Juncker ontvouwt in zijn eerste State of the Union de voorstellen van de Commissie voor verplichte opname van vluchtelingen door de EU-lidstaten

In zijn eerste State of the Union ontvouwde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie op 9 september de voorstellen van de Commissie voor (verplichte) overname van 120.000 vluchtelingen die in Griekenland, Italië en Hongarije asiel hebben aangevraagd. Het aantal komt boven op het aantal van 32.000 waarover de lidstaten eerder overeenstemming bereikten.

Asielaanvragen van mensen uit bijvoorbeeld de Balkanlanden moeten versneld worden behandeld. Op de lijst van veilige landen zouden Albanië, Macedonië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije worden opgenomen. De Commissie stelt ook maatregelen voor om de terugkeer van afgewezen asielzoekers te versnellen en de EU gaat zich meer inspannen om de conflicten in Libië en Syrië te beëindigen. Ook wil de Commissie met omringende landen gaan onderhandelen om de opvang in de regio te bevorderen.

Op 14 september hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de lidstaten over de voorstellen gesproken. .

 

De volledige tekst van de State of the Union is hier te vinden.


Uitgelicht


Zoeken