Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2015 / Staatssecretaris reikt eerste start-up vergunning uit

Staatssecretaris reikt eerste start-up vergunning uit

Sinds 1 januari 2015 kunnen ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de EU een verblijfsvergunning krijgen om een bedrijf te starten in Nederland.

De Staatssecretaris heeft in het Expatcenter in Amsterdam de eerste verblijfsvergunning aan een startende ondernemer uitgereikt. De Nieuw-Zeelander Finn Hansen (Med Canvas) ontvangt de eerste start-up vergunning.


Startende ondernemers hebben vaak nog geen uitgewerkt businessplan of voldoende startkapitaal. Hierdoor komen zij niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als zelfstandige. Sinds 1 januari 2015 kunnen ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning voor één jaar krijgen om een bedrijf te starten in Nederland. Inmiddels hebben al tien start-ups een verblijfsvergunning aangevraagd.


De start-upvergunning is één jaar geldig. Start-ups moeten in potentie toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie. Het bedrijf moet innovatief zijn en dat moeten ze bij de aanvraag duidelijk maken. Wie ervoor in aanmerking wil komen, moet ondersteund worden door een facilitator. De facilitator begeleidt de start-up om van idee tot bedrijf te komen. Voorwaarde is dat de facilitator ervaring heeft in het begeleiden van start-ups en financieel gezond is. Daarnaast moeten ze beschrijven welke stappen zij gaan ondernemen om het innovatieve idee binnen een jaar op de markt te zetten.


Als de start-up succesvol is, dan kan de startende ondernemer na (uiterlijk) één jaar een verblijfsvergunning als zelfstandige aanvragen. Het hebben van een facilitator is dan niet meer noodzakelijk. Start-ups moeten zelf in hun levensonderhoud voorzien en mogen geen beroep doen op de algemene middelen zoals de bijstand.


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, geeft bij de toelating tot Nederland advies aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de start-up en de facilitator. Een positief advies geldt als voorwaarde voor de IND om een verblijfsvergunning te verlenen.


Meer informatie is hier te vinden.

 

 


Uitgelicht


Zoeken