Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2016 / Deelname Conferentie – “65 jaar Vluchtelingenverdrag van Genève”

Deelname Conferentie – “65 jaar Vluchtelingenverdrag van Genève”

EMN neemt deel aan eerste conferentie van het netwerk voor vluchtelingenonderzoek in Duitsland.

Het netwerk voor vluchtelingenonderzoek in Duitsland (Netzwerk Flüchtlingsforschung) heeft van 6 tot 8 oktober in Osnabrück zijn eerste conferentie over vluchtelingen georganiseerd.

 

Tijdens deze conferentie hebben ruim 300 wetenschappers hun onderzoeksresultaten op het gebied van vluchtelingen en gedwongen migratie uitgewisseld en gediscussieerd. Henrika Wörmann heeft namens het Nederlands nationaal contactpunt van het EMN deelgenomen aan een panelgesprek over de vormgeving van hervestigingsprogramma’s voor vluchtelingen. Door de toenemende stroom kwetsbare migranten zijn er te weinig plekken in deze hervestigingsprogramma’s en moeten landen aanvullende selectiecriteria gebruiken voor migranten die in aanmerking komen voor deze plekken. Deze selectiecriteria zijn onder andere gebaseerd op regio van herkomst, etniciteit, veiligheidsrisico’s of vooruitzichten tot succesvolle integratie.

 

Het directe doel van dit panel gesprek was om kritisch te kijken naar de selectiecriteria voor deze hervestigingsprogramma’s: wat zijn de belangrijkste functies en wat zijn de effecten? Naast het EMN Nederland heeft een wetenschapper die verbonden is aan het UNHCR een presentatie gegeven over het humanitaire toelatingsprogramma HAP Syrien in Duitsland. In het kader van dit programma zijn in het jaar 2015 ruim 20 000 vluchtelingen uit Syrië naar Duitsland gekomen. Het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge heeft in een presentatie de selectiecriteria van de Duitse hervestigingsprogramma’s nader toegelicht. 
Uitgelicht


Zoeken