Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2016 / Enquête Europese Commissie over mensensmokkelwetgeving

Enquête Europese Commissie over mensensmokkelwetgeving

Opinies over bestaande wetgeving omtrent migrantensmokkel gevraagd.

De Europese Commissie heeft een openbare raadpleging over de wetgeving met betrekking tot migrantensmokkel gelanceerd. Middels een online vragenlijst vraagt de Commissie aan een breed publiek om hun mening te geven over de bestaande wetten omtrent migrantensmokkel. De Commissie wil opvattingen verzamelen over het functioneren van de wetgeving die zich richt op het voorkomen en bestrijden van migrantensmokkel en over wat kan worden gedaan om deze wetgeving te versterken. Het verbeteren van de bestaande wetgeving is een van de prioriteiten die zijn opgenomen in de Europese Agenda voor Migratie en in het EU Actie Plan voor migrantensmokkel.

 

Het brede scala aan vragen heeft onder andere betrekking op de definitie van het faciliteren van illegale binnenkomst, doortocht of verblijf als strafbaar feit, de uitsluiting van sancties aan hen die humanitaire hulp bieden aan migranten in nood, het niveau van de sancties en de mogelijkheid om de eigendommen van smokkelaars te bevriezen en in beslag te nemen. Input in deze zaken biedt de Commissie ondersteuning bij het evalueren van de relevantie, effectiviteit, efficiency, coherentie en toegevoegde EU-waarde van de huidige EU-wetgeving in het nastreven van zijn doelen. Daarnaast biedt het inzicht in mogelijke verbeteringen voor de bestaande wetgeving.

 

De Europese Commissie vraagt onder andere individuen, overheidsinstanties, private ondernemingen en ngo’s om deel te nemen aan deze publieke raadgeving door middel van het invullen van de online vragenlijst. De vragenlijst is in het Engels, maar mag in het Nederlands worden ingevuld. Deelnemen kan tot 6 april.

 

Meer informatie kan hier worden gevonden.


Uitgelicht


Zoeken