Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2016 / Herverdeling van asielzoekers tussen EU-lidstaten blijft achter

Herverdeling van asielzoekers tussen EU-lidstaten blijft achter

Uit een recent gepubliceerde voortgangsrapportage van de Europese Commissie blijkt dat tot nu toe 5.651 personen herverdeeld zijn.

De Europese aanpak voor herverdeling

Naar aanleiding van de verhoogde instroom in 2015 heeft de Raad van de Europese Unie, bestaande uit vertegenwoordigers uit de EU-lidstaten, in september 2015 het besluit genomen om 160.000 asielzoekers tussen 2015 en 2017 binnen Europa te herverdelen. Doel van het herverdelingsplan is het landen die in bijzondere mate kampen met ongekende stromen migranten, zoals Italië en Griekenland, te ontlasten. Specifiek gaat het om 39.600 te herplaatsen personen in Italië en 66.400 in Griekenland. Uit welk land de overige 54.000 personen komen, wordt nog nader bepaald. Welk EU-land hoeveel mensen moet opnemen is vastgelegd door middel van een verdelingssleutel die rekening houdt met verschillen tussen de lidstaten, zoals het aantal inwoners, het economische vermogen en de werkloosheid. Nederland heeft 5.947 personen toegedeeld gekregen. Dit is circa 4% van de 160.000 te herverdelende asielzoekers.

 

Gebrek aan vooruitgang

Hoewel het besluit van de Raad juridisch bindend is voor de lidstaten, zijn de inspanningen van veel landen om asielzoekers op te nemen beperkt. Volgens de Europese Commissie zijn afgelopen jaar maar 5.651 van de beoogde 160.000 personen herplaatst. Geen enkele EU-lidstaat heeft nog maar de helft van hem toegedeelde personen opgenomen (zie afbeelding). Oostenrijk, Hongarije en Polen weigeren om überhaupt personen toe te laten: zij hebben tot nu toe niemand opgenomen. Ook andere landen zijn terughoudend, zoals Duitsland, Tsjechië, Zweden of Kroatië. Nederland heeft naast Frankrijk en Finland de meeste mensen opgenomen in absolute termen en daarmee voor circa 11% aan zijn quotum voldaan.

Grafiek hervestiging

Bron: EUobserverDe vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft onlangs lidstaten met klem verzocht hun bijdrage te leveren aan de herverdeling. Ook Amnesty International pleitte recentelijk ervoor de herverdeling te versnellen om problemen in Griekse vluchtelingenkampen te verlichten.

 

Bronnen

Commission Communication (2016), Sixth report on relocation and resettlement

EUobserver (2016), Relocation farce brings shame on Europe

European Commission (2016), Press release 28 September 2016,

Raad van de Europese Unie, Besluit 2015/1601 van 22 september 2015 tot vaststelling van voorlopige maatregelen op het gebied van internationale bescherming ten gunste van Italië en Griekenland, 

Raad van de Europese Unie, Besluit 2015/1601 van 3 september 2015 tot vaststelling van voorlopige maatregelen op het gebied van internationale bescherming ten gunste van Italië en Griekenland

European Commission (2016), Member States' Support to Emergency Relocation Mechanism

Fox News (2016), The Latest: Amnesty slams conditions for migrants in Greece
Uitgelicht


Zoeken