Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2016 / Hervestigings- en humanitaire toelatingsprogramma in Europe – wat werkt?

Hervestigings- en humanitaire toelatingsprogramma in Europe – wat werkt?

Het EMN gaat binnenkort een onderzoeksrapport over hervestiging en humanitaire toelatingsprogramma's in Nederland publiceren. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan good practices en verbeterpunten.

Achtergrondinformatie:

Om een antwoord te vinden op de sterk toegenomen migratiedruk, wordt er door de Europese Unie en de lidstaten nagedacht over het openen of uitbreiden van bestaande ‘legale routes’ voor vluchtelingen zoals hervestigings- en humanitaire toelatingsprogramma’s en privaat gesponsorde programma’s. Deze studie biedt een overzicht van programma’s op het gebied van hervestiging, humanitaire toelating en private sponsoring binnen Europa. Het doel van dit rapport is om de bestaande kennis en ervaringen van lidstaten te bundelen en good practices en verbeterpunten te formuleren.

 

Belangrijkste conclusies Nederlands rapport:

  • Nederland heeft al sinds 1977 beleid op het gebied van hervestiging in het kader van het UNHCR-hervestigingsprogramma, maar kent (nog) geen programma’s voor humanitaire toelating of private sponsoring;
  • Nederland werkt met een vierjarig quotum van 2000 hervestigingsplaatsen en subquotum voor medische gevallen;
  • UNHCR doet de voorselectie van hervestigingskandidaten, Nederland voert vervolgens een toelatingstoets uit;
  • Nederland toets de hervestigingskandidaten ook op hun integratiepotentieel;
  • Door Nederland geselecteerde kandidaten krijgen een culturele oriëntatie-training waarin zij worden voorbereid op hun verblijf in Nederland;
  • De uitvoeringspraktijk loopt goed van de selectie in het land van opvang tot de plaatsing in de gemeente en ondanks een aantal verbeterpunten loven de betrokken organisaties de onderlinge samenwerking.

 

Dit rapport is binnenkort beschikbaar op de website van het EMN.

 Uitgelicht


Zoeken