Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Actualiteitenoverzicht / 2016 / Voorstellen Europese Commissie over maatregelen migratie en asiel

Voorstellen Europese Commissie over maatregelen migratie en asiel

Commissie presenteert mogelijke hervormingen van het GEAS en voor legale migratie

De Europese Commissie presenteert een aantal voorstellen om de huidige migratie- en vluchtelingencrisis aan te pakken. Het pakket bestaat uit hervormingen voor het Gemeenschappelijk Europese Asielsysteem en heeft aandacht voor veilige en legale wegen voor migranten om naar Europa te komen.

Een belangrijk onderdeel van dit pakket zijn de aangekondigde hervormingen van de Europese Commissie van het Gemeenschappelijke Europese Asielsysteem (GEAS). De Commissie heeft mogelijkheden gepresenteerd voor een eerlijk en duurzaam systeem voor de verdeling van asielaanvragen tussen de lidstaten; verdere harmonisatie van asielprocedures en standaarden voor het creëren van eenzelfde speelveld in Europa waardoor pull factoren voor illegale secundaire beweging verdwijnen; en het versterken van het mandaat van de Europees Asielagentschap (EASO). Tegelijkertijd heeft  de Commissie maatregelen voorgesteld om veilige en goed geleide legale migratie naar Europa te bevorderen.

Een uitgebreide beschrijving van deze veranderingen vindt u hier.

Een tweede onderdeel van het pakket bestaat uit krachtigere en slimmere grenzen in de EU door het opzetten van een Entry-Exit systeem. Dit systeem faciliteert, versnelt en versterkt de procedures van grenscontroles voor niet-EU burgers die naar de EU reizen. Het Entry-Exit systeem moderniseert de externe grensmanagement door het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van controles en het ondersteunt lidstaten bij de toenemende aantallen reizigers die de EU in- en uitkomen.

Meer informatie over het Entry-Exit systeem vindt u hier.

Het derde onderdeel dat de Commissie heeft gepresenteerd is een discussie over de toekomstige opzet voor sterkere en intelligentere informatiesystemen voor grensmanagement en interne veiligheid. Hiervoor initieert de Commissie een proces om de architectuur van het  datamanagement van de EU te verbeteren met naleving van fundamentele rechten, met name de bescherming van persoonlijke gegevens.

Meer informatie over deze Communicatie vindt u hier.

 

Daarnaast heeft de Commissie enkele factsheets gepresenteerd die het pakket ondersteunen:


Uitgelicht


Zoeken