Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld

Allochtone jongeren eerder het huis uit dan Nederlandse jongeren

Allochtone jongeren in Nederland verlaten het ouderlijk huis gemiddeld op jongere leeftijd dan Nederlandse jongeren. Dit concluderen dr. Aslan Zorlu (Sociale geografie, Universiteit van Amsterdam) en prof. dr. Clara Mulder, hoogleraar Demografie en Ruimte aan de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers zijn verrast door de uitkomst.

Jonge Turken en Marokkanen in Nederland blijven, in tegenstelling tot wat de onderzoekers hadden verwacht, niet ‘hangen’ in hun ouderlijk huis, zoals in Turkije of Marokko gebruikelijk is. Sterker nog, ze vliegen eerder uit dan hun Nederlandse leeftijdgenoten.

Zorlu en Mulder volgden voor hun onderzoek alle in 1983 geboren kinderen vanaf hun zestiende jaar. ‘Het betreft hier dus geen steekproeven, maar geadministreerde werkelijkheid’, zegt Zorlu.

 

Allochtone jongeren blijken niet alleen eerder het ouderlijk huis te verlaten dan Nederlandse jongeren, ook gaan ze vaker zelfstandig wonen dan autochtonen. ‘Zowel allochtone jongens als meisjes gaan eerder het huis uit dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Meisjes verlaten het ouderlijk huis in beide groepen eerder, maar bij allochtonen is het verschil tussen jongens en meisjes wel kleiner.’

 

Gepubliceerd op www.aissr.uva.nl op 13 april 2011. Meer informatie vindt u hier.

 Uitgelicht


Zoeken