Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld

Bijdrage migratie aan bevolkingsgroei Nederland relatief gering

Bevolkingstoename vooral door natuurlijke groei

 

In het eerste decennium van deze eeuw is de Nederlandse bevolking naar verhouding sneller gegroeid dan die van de Europese Unie als geheel. In geen enkel ander land van de EU-27 was de bijdrage van migratie echter zo klein als in Nederland.

Het inwonertal van Nederland steeg in het afgelopen decennium van 15,9 naar 16,6 miljoen, een toename van 4,5 procent. Dit groeicijfer ligt iets boven het gemiddelde voor de EU-27. Anders dan in onze buurlanden is de bevolkingsgroei in Nederland vooral het gevolg van natuurlijke aanwas: in tien jaar tijd werden ruim een half miljoen meer mensen geboren dan er overleden.

 

Bevolkingsgroei, 2000 tot 2010

bevolkingsgroei 

Vooral het contrast met Duitsland valt op. Hoewel het migratiesaldo daar naar verhouding iets hoger was dan in Nederland, kromp de Duitse bevolking.

 

De afgelopen tien jaar speelde de migratie in Nederland een relatief kleine rol in de bevolkingsgroei. De bijdrage van het saldo van de emigratie en immigratie was zelfs het kleinst van alle landen van de EU-27 die hun bevolking zagen groeien.

 

Gepubliceerd op www. cbs.nl op 6 juli 2011. Voor meer informatie: klik hier.Uitgelicht


Zoeken