Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld

EASO publiceert feiten en cijfers over asielstromen vanuit de Balkan

Het European Asylum Support Office (EASO) heeft recent een rapport gepubliceerd over de asielstromen vanuit de Balkan: Asylum Applicants from the Western Balkans. Comparative Analysis of Trends, Push-Pull Factors and Responses.

 

Het rapport geeft aan dat asielaanvragen van burgers uit landen van de Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Kosovo, Montenegro en Servië) in toenemende mate een belangrijk deel uitmaken van alle asielaanvragen op EU-niveau. Dit ondanks dat het overgrote deel van de aanvragen uit deze landen wordt afgewezen door lidstaten van de EU en geassocieerde landen.

 

In 2012 was 16% van het totale aantal asielaanvragen in de EU en geassocieerde landen afkomstig van burgers van landen van de Balkan. 96% hiervan werd bij de eerste aanvraag afgewezen. Hierbij wordt opgemerkt dat de stroom van asielzoekers vanuit de Balkan naar de EU en geassocieerde landen beperkt is tot een klein aantal landen. Het aantal asielaanvragen is variabel en seizoensgebonden; vooral net voor de winter piekt het aantal aanvragen. Daarnaast varieert de samenstelling van de asielstroom (de herkomstlanden van de asielzoekers uit de Balkan).

 

Het rapport gaat ook in op push- en pull-factoren voor asielzoekers uit de Balkan en de maatregelen die door de EU en geassocieerde landen in verband hiermee worden genomen.

 

U vindt het persbericht van EASO hier.

 

Het volledige rapport van EASO is hier te lezen.

 

Bron: EASO

 


Uitgelicht


Zoeken