Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / Feiten & Cijfers / EUROSTAT: Stijging aantal personen dat nationaal burgerschap verkrijgt

EUROSTAT: Stijging aantal personen dat nationaal burgerschap verkrijgt

Volgens data verkregen in mei 2015 door EUROSTAT hebben in 2013 bijna 1 miljoen personen burgerschap van één van de 28 EU-lidstaten verkregen. Ten opzichte van 2012 is het aantal personen dat het burgerschap heeft verkregen gestegen met 20%. Deze stijging kan worden herleid naar een groter aantal aanmeldingen in nieuwe immigratielanden, zoals Spanje, Italië, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.


De ‘naturalisatieratio’ is een veel gebruikt instrument om de impact van nationaal beleid op burgerschap te meten. In 2013 verkregen in de EU per 100 ingezetenen met een andere nationaliteit, 2.9 personen staatsburgerschap. Zweden heeft de hoogste naturalisatieratio (7.6 per 100), gevolgd door Hongarije (6.5) en Portugal (5.9). De laagste naturalisatieratio werd gevonden in Slowakije (0.3) Denemarken (0.5), Tsjechie (0.5), Estland (0.7), Oostenrijk (0.7), Litouwen (0.8), Cyprus (0.9) en Letland (1.0). Nederland heeft een naturalisatieratio van 3.6. 


Ongeveer 89% personen die burgerschap verkregen hebben waren géén burgers van de Europese Unie. Europese burgers vormden alleen een kleine meerderheid van nieuwe burgers in Hongarije (Roemenen) en Luxemburg (Portugezen, Italianen, omringende landen). In Nederland vragen van alle EU-onderdanen Duitsers het vaakst Nederlands burgerschap aan, gevolgd door Polen en Roemenen. De verdeling van genaturaliseerde immigranten wordt als een indicator van de integratie van immigranten binnen de Europese Unie gezien.


De onderstaande grafiek geeft de naturalisatieratio’s van de EU-28 weer.


 

Naturalisatieratio EU-28

 

Bron: https://ec.europa.eu/migrant-integration/index.cfm?action=furl.go&go=/news/new-eurostat-statistics-on-the-acquisition-of-citizenship

 

 

 

 


Uitgelicht


Zoeken