Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld

Nederlander vaker met Thaise

Nederlandse mannen wonen steeds vaker samen met Thaise of Oost-Europese vrouwen.

 

Nederlandse mannen wonen steeds vaker samen met Thaise of Oost-Europese vrouwen. Volgens het CBS is het aantal samenwoonrelaties met vrouwen uit Thailand en landen van de voormalige Sovjet-Unie de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ook het aantal relaties met Poolse vrouwen is sterk toegenomen.

In Nederland wonen 4,2 miljoen paren: 3,3 miljoen getrouwde stellen en ruim 800.000 stellen die ongehuwd samenwonen. Zo'n 265.000 paren bestaan uit een Nederlander en iemand uit het buitenland. Indonesisch-Nederlandse en Duits-Nederlandse paren komen het meest voor, gevolgd door Surinaams-Nederlandse koppels.

Bij zes op de tien gemengde paren gaat het om een relatie tussen een Nederlandse man en een buitenlandse vrouw. Bij Thais-Nederlandse paren is zelfs in meer dan 95 procent van de gevallen de man van Nederlandse afkomst. Ook bij relaties tussen Nederlanders en Oost- Europeanen is de man in veruit de meeste gevallen Nederlands.

Tussen 2001 en 2011 nam het aantal gemengde relaties met een niet-westerse partner toe met 20 duizend. Die toename was vooral hoog bij Thais-Nederlandse paren (van 2,8 duizend naar 5,7 duizend) en bij Braziliaans-Nederlandse paren (van 2,1 duizend tot 4,0 duizend).

 

Top-5 toename landen van herkomst eerste generatie niet-westerse partner van autochtonen, 2001-2011

 

Top 5 partners 

 

Bij Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse paren is het omgekeerde het geval: in ongeveer tweederde van de gevallen gaat het om een relatie tussen een Nederlandse vrouw en een Turkse of Marokkaanse man.

 


Uitgelicht


Zoeken