Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld

Slachtoffers van mensenhandel gestegen naar recordaantal

Het aantal (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel is in een jaar tijd gegroeid naar een recordaantal.

In 2011 zijn 1222 mogelijke gevallen van mensenhandel aangemeld bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel, CoMensha. In 2010 waren dit er nog 993, een stijging van 23 procent. Ter vergelijking: in de jaren daarvoor (2008 t/m 2010) steeg dit aantal steeds met 10%.

Het aantal geregistreerde slachtoffers uit Hongarije (120) en Bulgarije (73) is sterk toegenomen. Hoog in de top 10 (nummer 4) staat ook Polen (104) als land van herkomst.
De meeste mogelijke slachtoffers van mensenhandel werken in de prostitutie (782). Wel neemt het aantal geregistreerde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel in de land– en tuinbouw toe. In die sector zijn nu 106 (mogelijke) slachtoffers geregistreerd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010, toen dat er nog 45 waren.
De grootste groep slachtoffers is met 337 net als in voorgaande jaren Nederlands. Verder maken Nigerianen en Oost-Europeanen samen ongeveer een kwart van de slachtoffers uit. De politie is de grootste melder van gevallen van mensenhandel.

‘Toename door extra inzet politie en inspectie’

CoMensha verklaart een deel van de toename door het feit dat er in 2011 “meer dan ooit” is ingezet op het binnenhalen van registratiegegevens. Er zijn afspraken gemaakt met politieregio’s over het structureel melden. Een groot deel van de toename is volgens de organisatie ook te verklaren door de extra inzet van de inspectie SZW (voorheen SIOD). In 2011 werden meer grote groepen aangemeld dan ooit tevoren.

 

Slachtoffers mensenhandel vanaf 1998 Uitgelicht


Zoeken