21 februari 2014

EMN Nieuwsbrief 2014/1

Wat betreft de ontwikkelingen binnen het EMN kunnen wij met trots het Nederlands covoorzitterschap van de Voluntary Return Experts' Group (VREG) aankondigen. Ander Europees EMN-nieuws kunt u vinden in het laatste EMN Bulletin dat net is verschenen. Verder kunt u lezen over de afsluitende conferentie van het European Reintegration Instrument (ERI), waar het Nederlandse EMN aanwezig was. Op de agenda voor de komende tijd staat onder andere een cursus Vreemdelingenrecht van de Universiteit Leiden. In Feiten & Cijfers is deze keer aandacht voor ons eigen nationale EMN-contactpunt, de IND, die de Nederlandse asielcijfers van 2013 heeft bekendgemaakt. ‘Point of No Return: The Futile Detention of Unreturnable Migrants’ is de publicatie die toegelicht wordt en ten slotte is er een interview met het Hoofd van de IND, Rob van Lint, over de dubbelrol van de IND - niet alleen onze huisvester, maar ook één van onze nationale netwerkleden.

Ontwikkelingen binnen het EMN

foto

Nederland is gekozen als covoorzitter van de Voluntary Return Experts’ Group

De Voluntary Return Experts’ Group valt sinds 1 januari 2014 onder het EMN. Op vrijdag 14 februari jl. vond het eerste EMN VREG-overleg plaats in Brussel. Nederland is gekozen als covoorzitter van de VREG. Het covoorzitterschap is voor twee jaar en zal worden ingevuld door Lonneke Kapoen (DT&V).

Lees verder  

foto

EMN Bulletin verschenen

Het EMN Bulletin biedt een overzicht van Europese, nationale en andere ontwikkelingen op het vlak van asiel- en migratiebeleid.

Lees verder  

Intussen in Brussel

foto

Slotbijeenkomst European Return Instrument (ERI) project in Brussel

ERI heeft meer dan 600 terugkeerders geassisteerd bij hun re-integratie.

Lees verder  

Feiten & Cijfers

foto

Nederlandse asielinstroom gestegen met 31%

Met name het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt en een eerste asielverzoek doet, is gestegen. Het percentage eerste asielaanvragen was in 2013 48 procent hoger dan in het jaar ervoor.

Lees verder  

Agenda

foto

PAO Actualiteitencursus Regulier Vreemdelingenrecht

Juridisch Post-Academisch Onderwijs van de Universiteit Leiden (PAO) biedt op 8 april een cursus aan waarin professionals uit de rechtspraktijk in één dag opgefrist worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van regulier vreemdelingenrecht.

Lees verder  

Een publicatie toegelicht

foto

Point of No Return: The Futile Detention of Unreturnable Migrants

Over 39 personen die in deze positie zitten rapporteert Vluchtelingenwerk Vlaanderen (Flemish Refugee Action) in het net uitgekomen rapport “Point of No Return: The Futile Detention of Unreturnable Migrants”. Daarvoor is samengewerkt met de European Council on Refugees and Exiles (ECRE) en drie andere in dit onderwerp gespecialiseerde organisaties uit het Verenigd Koninkrijk (Detention Action), Frankrijk (France terre d’asile) en Hongarije (Menedék), waar deze zogeheten niet-uitzetbare migranten in bewaring zitten.

Lees verder  

Het EMN & ...

foto

Het EMN & de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

In de rubriek ‘Het EMN & …’ worden nationale en internationale partners van het Nederlandse NCP aan u voorgesteld. Deze keer is het de beurt aan Rob van Lint, Hoofddirecteur van de IND.

Lees verder