31 maart 2015

EMN-nieuwsbrief 2015/1

Hierbij presenteren wij u de nieuwste EMN-nieuwsbrief. Graag wijzen wij u erop dat recent de tiende editie van het EMN Bulletin is verschenen. Het EMN Bulletin biedt een overzicht van Europese, nationale en andere ontwikkelingen op het vlak van asiel- en migratiebeleid in de periode november 2014 – februari 2015. In de rubriek ‘Feiten en cijfers’ is aandacht voor de forse toename van het aantal asielaanvragen in Nederland in 2014 en in de rubriek ‘een publicatie toegelicht’ wijzen wij u een recent verschenen publicatie van Frontex "Twelve seconds to decide." Afsluitend, in de rubriek ‘het EMN in …’ stellen onze Oostenrijkse EMN-collega’s zich voor.

Ontwikkelingen binnen het EMN

foto

EMN Bulletin verschenen

Het EMN Bulletin biedt een overzicht van Europese, nationale en andere ontwikkelingen op het vlak van asiel- en migratiebeleid.

Lees verder  

foto

Twee EMN studies van start

In de eerste helft van 2015 besteedt het EMN aandacht aan arbeidsmarkttekorten en informatie over vrijwillige terugkeer.

Lees verder  

Intussen in Brussel

foto

Europese Commissie publiceert vijfde verslag over visumvrij reizen voor Westelijke Balkanlanden

Volgens de Commissie zijn meer maatregelen nodig om de integriteit van de visumvrije regeling te bewaren.

Lees verder  

Feiten & Cijfers

foto

Forse toename aantal asielzoekers

In 2014 vroegen bijna 24 duizend mensen asiel aan in Nederland. Dit is 66 procent meer dan in 2013 en het hoogste aantal sinds 2002. Het aantal van 2014 ligt echter nog ruim onder het niveau van de jaren 90.

Lees verder  

Een publicatie toegelicht

foto

Publicatie Frontex: Twelve seconds to decide

Een grenswacht van de EU heeft gemiddeld slechts 12 seconden om te beslissen of de reiziger voor hem legitiem is of niet, of om te beoordelen of de documenten echt zijn. Dit Frontex rapport probeert het werk van de grenswachten dichter bij het publiek te brengen.

Lees verder  

Het EMN in ...

foto

Het EMN in Oostenrijk

In de rubriek ‘Het EMN in …’ worden alle nationale contactpunten van het Europees Migratienetwerk aan u voorgesteld. In de laatste editie hebben wij de Nederlandse EMN Return Expert Group (EMN REG) geïntroduceerd. Deze keer zullen we onze Oostenrijkse collega’s introduceren.

Lees verder