Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / 2017 / EMN-nieuwsbrief 2017/1 / Intussen in Brussel / Discussie over situatie in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden

Discussie over situatie in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden

Vanwege het winterse weer is de situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland verder verslechterd. De Commissie noemt de situatie onhoudbaar en spoort de Griekse overheid aan om actie te ondernemen.

 

Griekenland

Bron foto: Amnesty International

 

Sinds een koudegolf Griekeland heeft bereikt in de eerste week van januari is de situatie in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden verder verslechterd. Vooral de situatie op de eilanden Samos, Chios en Lesbos is zorgwekkend, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR. Op Samos verblijven bijvoorbeeld nog 700 mensen, waaronder kinderen, in onverwarmde tenten. Hulporganisaties waarschuwen dat de kampen niet voldoende zijn voorbereid op de winter en een reëel risico bestaat dat vluchtelingen overlijden vanwege de slechte omstandigheden. Ook de Europese Commissie noemde de situatie op de Griekse eilanden ‘onhoudbaar’ in een recent statement.

 

Griekenland2

 

Op dit moment zitten nog bijna 16.000 personen op de Griekse eilanden vast. Sinds het afsluiten van de Balkan-route en de EU-Turkije deal is het voor asielzoekers bijna onmogelijk geworden om door te reizen naar andere Europese landen. De EU-Turkije deal beoogt asielzoekers die vanuit Turkije Griekenland bereiken, terug te sturen naar Turkije. De meeste nieuwkomers op de eilanden hebben echter asiel aangevraagd in Griekenland om hun deportatie naar Turkije te voorkomen. Zij moeten nu de beslissing op hun aanvraag op de eilanden afwachten. Voor relocatie, d.w.z. de overplaatsing vanuit Griekenland naar een andere lidstaat, komen zij niet in aanmerking, omdat de Griekse regering eerst personen die nu in kampen op het vaste land verblijven, wil herplaatsen.

 

De EU en de Griekse overheid geven elkaar de schuld van de slechte situatie in de vluchtelingenkampen. De Griekse minister voor Migratiezaken wijst erop dat de andere lidstaten nog maar circa 7.000 asielzoekers uit Griekenland hebben overgenomen in plaats van de beloofde 63.000. Daarnaast stelt hij dat de EU nog niet het toegezegde aantal asielspecialisten geleverd heeft, waardoor asielprocedures langer duren en asielzoekers langer op de eilanden moeten wachten. De EU zegt dat de Griekse overheid verantwoordelijk is voor het verbeteren van de opvangvoorzieningen en dat de Europese autoriteiten al alles doen om de Griekse autoriteiten te ondersteunen.

 

Bronnen:

 

UNHCR. (2017). UNHCR: Faster movement of people from Greek islands to mainland essential.

Independent (2017). Refugees in Greece 'could freeze to death' in snow due to inadequate winter preparations, warn aid groups.

Amnesty International. (2017).Left out in the cold: refugees freezing on the Greek islands.

Nos. (2017). Extreme kou in vluchtelingenkampen, 'situatie is onhoudbaar'.

Europa Nu. (z.j.). Vluchtelingendeal tussen EU en Turkije (2016).

De Volkskrant. (2016). Griekenland: duizenden vluchtelingen zitten klaar, maar EU haalt ze niet op.

De Tijd. (2017). Vluchtelingen bevriezen terwijl Europa en Griekenland ruziën.
Uitgelicht


Zoeken