Hervestiging en humanitaire toelating in Nederland
In december 2016 heeft het EMN Nederland een onderzoek uitgebracht over hervestiging en humanitaire toelating in Nederland gericht op beleid en de praktijk. Hervestiging is de selectie en overkomst van vluchtelingen van een land waar zij bescherming hebben gezocht, naar een derde land dat heeft ingestemd ze als vluchteling met een permanente verblijfsstatus toe te laten.
Nederland: organisaties werken nauw samen in de uitvoering van hervestigingsbeleid
Al sinds 1977 maakt Nederland beleid op het gebied van hervestiging en levert op die wijze een bijdrage aan het hervestigingsprogramma van de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties). Het onderzoek biedt een overzicht van de ontwikkeling van dat beleid door de jaren heen en gaat het ook over hoe het beleid in de praktijk wordt gebracht.
Ook gaat het rapport in op de methoden die Nederland toepast bij de selectie van vluchtelingen en de wijze waarop Nederland vorm geeft aan de integratie van hervestigde vluchtelingen.
Europese lidstaten: er zijn verschillen en overeenkomsten als het gaat om hervestiging
Het vergelijkingsrapport (syntheserapport) gaat in op de verschillen en overeenkomsten die er tussen de lidstaten bestaan bij het uitvoeren van hervestigings- programma’s en programma’s op het gebied van humanitaire toelating. Zo kent Nederland alleen een permanent hervestigingsprogramma; andere lidstaten (Tsjechië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk) kennen naast een permanent programma ook incidentele programma’s en/of privaat gesponsorde programma’s (Duitsland, Ierland en het Verenigde Koninkrijk).
Onderzoeksrapporten hervestiging
Onderzoek Nederland (Nederlands)
Onderzoek Nederland (Engels)
Vergelijkingsrapport Europese lidstaten
Beknopt vergelijkend onderzoek