Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Migratiebeleid EU-lidstaten en waarnemende landen EMN | Onderzoeken
Onderzoeken Europees Migratienetwerk 2025
Update: 10 maart 2025
Overzicht van de lopende EMN-onderzoeken naar het migratiebeleid van de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (Noorwegen; Armenië, Georgië, Moldavië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Servië). De onderzoeksresultaten maken de overeenkomsten en verschi

EMN-onderzoek | Arbeidsmigratie

EU wil aantrekkelijk zijn voor buitenlands arbeidstalent, lidstaten pakken…
5 maart 2025
De aanpak van arbeidstekorten, het stimuleren van innovatie of het verbeteren van de internationale concurrentiepositie: er zijn veel redenen waarom de EU aantrekkelijk wil zijn voor buitenlands talent.

EMN-onderzoek, Benchmark EMN NL | Arbeidsmigratie

Illegale arbeid en arbeidsuitbuiting: problemen spelen in alle EU-lidstaten, en in…
20 februari 2025
Overtredingen, moeilijkheden bij handhaving of misstanden in bepaalde sectoren: niet alleen Nederland heeft te maken met problemen rond illegale arbeid en arbeidsuitbuiting van migranten uit niet-EU-EFTA-landen*, ook de andere EU-lidstaten lopen hier tegenaan.

EMN Inform, Benchmark EMN NL | Tijdelijke bescherming

Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne:…
30 januari 2025
EU-lidstaten kampen vaak met dezelfde uitdagingen bij de toepassing van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor ontheemden uit Oekraïne. Zo kan het lastig zijn om te bepalen of mensen binnen de reikwijdte van de richtlijn vallen.
EMN-onderzoek | Terugkeer, internationale bescherming
Biometrische gegevens van migranten in EU vooral gebruikt voor identificatie
23 januari 2025
Zowel Nederland als andere Europese landen verzamelen biometrische gegevens van migranten uit niet-EU/EFTA-landen* om hun identiteit vast te stellen en de authenticiteit van reisdocumenten te verifiëren.

Informatieverzoek EMN Nederland | Internationale bescherming

Hoelang zijn asielvergunningen geldig in andere EU-lidstaten?
22 januari 2025
De beoogde invoering van het tweestatusstelsel in Nederland heeft invloed op de geldigheidsduur van asielvergunningen. Deze wordt afhankelijk van de grond waarop internationale bescherming aan de aanvrager is toegekend, vluchtelingen- of subsidiaire bescherming.

EMN Inform, two-pager EMN NL | Internationale samenwerking

Groeiend belang van diplomatie voor internationaal migratiebeleid
19 december 2024
Diplomatieke betrekkingen zijn steeds vaker een belangrijk onderdeel van het internationale migratiebeleid. Meestal gaat het om bilaterale overeenkomsten, maar strategieën variëren per land.

Informatieverzoek EMN Nederland | Terugkeer, Internationale bescherming

Inbewaringstelling van migranten van buiten de EU/EFTA: hoe passen landen…
10 december 2024
De wettelijke gronden voor het vastzetten van migranten uit niet-EU/EFTA-landen* (derde landen) tijdens asiel-, terugkeer of overdrachtsprocedures staan in drie aparte EU-Richtlijnen. De meeste landen nemen die driedeling over in nationale wetgeving.

EMN-onderzoek, two-pager EMN Nederland | Internationale bescherming

Hoe organiseren Nederland en andere EU-lidstaten de opvang van asielzoekers?
3 december 2024
Wisselende aantallen asielaanvragen zijn niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa een uitdaging voor de opvang. Hoewel bestuursmodellen voor de huisvesting van asielzoekers verschillen, komen landen vaak dezelfde knelpunten tegen.