Diplomatieke betrekkingen zijn steeds vaker een belangrijk onderdeel van het internationale migratiebeleid. Meestal gaat het om bilaterale overeenkomsten, maar strategieën variëren per land.
Informatieverzoek EMN Nederland | Terugkeer, Internationale bescherming
De wettelijke gronden voor het vastzetten van migranten uit niet-EU/EFTA-landen* (derde landen) tijdens asiel-, terugkeer of overdrachtsprocedures staan in drie aparte EU-Richtlijnen.
EMN-onderzoek, two-pager EMN Nederland | Internationale bescherming
Wisselende aantallen asielaanvragen zijn niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa een uitdaging voor de opvang. Hoewel bestuursmodellen voor de huisvesting van asielzoekers verschillen, komen landen vaak dezelfde knelpunten tegen.
Migratiebeleid EU-lidstaten en waarnemende landen EMN
Overzicht van de lopende EMN-onderzoeken naar het migratiebeleid van de EU-lidstaten en de waarnemende landen van het EMN (Noorwegen; Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne, Servië). De onderzoeksresultaten maken de overeenkomsten en verschillen tussen landen inzichte
De meeste Europese landen geven inburgeringscursussen aan mensen uit niet-EU/EFTA-landen (derde landen)*, maar de thema’s die aan bod komen en de beoogde doelgroepen variëren.
EMN Nederland zoekt twee nieuwe stagiairs! Met een stage bij het Nederlandse contactpunt van het Europees Migratienetwerk (EMN Nederland) doe je waardevolle werkervaring op. Ontdek hoe het is om in een internationale omgeving en binnen de Rijksoverheid te werken.
Gezinsleden van buiten de EU/EFTA* die in Nederland gezinshereniging aanvragen moeten vóór hun komst het ‘basisexamen inburgering in het buitenland’ afleggen.
Meer weten over het migratiebeleid van een EU-lidstaat of waarnemend land van het EMN? De Country Factsheets van het Europees Migratienetwerk (EMN) geven snel inzicht in het migratiebeleid en de belangrijkste beleidsontwikkelingen per land.