Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Asiel

Statistiek aantallen asielaanvragen 2018-2020 Europese Uniek

Asielzoekers zijn op zoek naar bescherming buiten de grenzen van het eigen land. De Europese Unie (EU) biedt deze bescherming. EU-lidstaten trekken gezamenlijk op bij het opstellen en uitvoeren van wet- en regelgeving voor asielmigratie.

Mensen die in hun land van herkomst geen of onvoldoende bescherming hebben kunnen asiel krijgen. Bijvoorbeeld als ze een gegronde vrees hebben voor vervolging in hun land op grond van ras, religie, nationaliteit, politieke overtuigingen of het behoren tot een sociale groep. De kern van asielbescherming is het principe van non-refoulement, het principe dat iemand niet mag worden teruggestuurd naar een land waar zijn/haar leven in gevaar is.

Asiel kan worden toegekend op basis van:

  • het Internationale Vluchtelingenverdrag. Iemand is dan een vluchteling in de juridische zin van het woord.
  • subsidiaire bescherming. Subsidiaire bescherming is voor diegenen die niet in aanmerking komen voor een status als vluchteling, maar voor wie wel zwaarwegende gronden bestaan om aan te nemen dat er bij terugkeer een reëel risico is op een levensbedreigende situatie.

De wet- en regelgeving voor asiel in Nederland is vooral afgestemd op:

Onderzoek: ‘Migration diplomacy: an analysis of policy approaches and instruments’


EMN-OESO-onderzoek naar hoe EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN diplomatieke middelen gebruiken om internationale samenwerking op het gebied van migratie te bevorderen.

Ad-hoc query: ‘Detention of third country nationals under the Returns Directive, the Reception Conditions Directive and the Dublin Regulation’


Informatieverzoek (adhoc query)* over de inbewaringstelling van migranten van buiten de EU/EFTA** en de toepassing van de Terugkeerrichtlijn, de Opvangrichtlijn en de Dublinverordening in EU-lidstaten en waarnemende la

Onderzoek: ‘Governing the accommodation of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar bestaande bestuursmodellen voor de huisvesting van asielzoekers in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Onderzoek: ‘Application of the Temporary Protection Directive: challenges and good practices in 2023’


EMN-onderzoek naar de implementatie van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Hoe is de RTB in de eerste helft van 2023 toegepast in EU-lidstaten? Welke uitdagingen hebben landen en zijn er ook successen om te delen?

Country Factsheets 2023: Migratiebeleid per EU-lidstaat


Meer weten over het migratiebeleid van een EU-lidstaat of waarnemend land van het EMN? De Country Factsheets van het Europees Migratienetwerk (EMN) geven snel inzicht in het migratiebeleid en de belangrijkste beleidsontwikkelingen per land.

Onderzoek: ‘Practices and challenges in identifying victims of torture and/or ill-treatment in the context of international and temporary protection’


EMN-onderzoek naar de instrumenten en procedures die EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN hebben om slachtoffers van marteling en/of mishandeling onder aanvragers van internationale en tijdelijke bescherming te identificeren.

Jaaroverzicht EMN Nederland: Nederlands migratiebeleid en migratiecijfers 2023


Het Jaaroverzicht 2023 van EMN Nederland geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste beleidsontwikkelingen en juridische veranderingen op het gebied van migratie en asiel in Nederland in 2023. Inclusief migratiecijfers en statistieken.

Beleidsoverzicht: 'Annual report on Migration and Asylum 2023'


Het Jaaroverzicht Migratie en Asiel 2023 (Annual report on Migration and Asylum) van het Europees Migratienetwerk

Report: 'Children in migration 2021-2022 - An overview'


EMN-onderzoek naar de opvolging door EU-lidstaten van de aanbevelingen van de Europese Commissie voor een beter beleid voor migrerende kinderen in Europa.