Ad-hoconderzoek: Alleen Nederland en Duitsland hebben specifieke regeling voor chef-koks

In de meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) en Noorwegen krijgen chef-koks een algemene verblijfsvergunning. Alleen Nederland en Duitsland hebben een specifieke regeling voor chef-koks van buiten de EU. Nederland heeft als enige een regeling specifiek voor Aziatische chef-koks, een regeling die op 1 oktober 2019 afloopt.

Sushi kok | Foto: Epicurrence | Unsplash, 12 februari 2016
Sushi kok | Foto: Epicurrence | Unsplash, 12 februari 2016

Dilemma's toepassen regeling

Ook Noorwegen had een specifieke regeling voor chef-koks van buiten de EU, maar schafte deze af op 1 april 2019. Noorwegen vond het onder meer te lastig om de verblijfsvergunning te koppelen aan bepaalde nationaliteiten. Dit gold bijvoorbeeld voor verblijfsvergunningen voor koks in restaurants waarvan de gerechten niet te herleiden zijn tot een specifiek land. Denk bijvoorbeeld aan fusion restaurants, restaurants met gerechten uit meerdere landen en culturen. Ook bij restaurants in Nederland die de regeling gebruiken is niet altijd even duidelijk of er zeker Aziatische specialisten nodig zijn.

Veel lidstaten toetsen kwaliteit chef-koks

Veel lidstaten gaan na of chef-koks voldoen aan kwaliteitseisen. De manier waarop dit gebeurt verschilt per lidstaat. Griekenland, Estland en Malta laten de kwaliteitstoets over aan de werkgever. Finland gaat veelal voor een interview met de chef-kok zelf, zeker bij een vermoeden van misbruik. In Nederland wordt een certificaat of diploma gevraagd.

Nederland heeft hoogste aantal vergunningen chef-koks

Twaalf lidstaten gaven inzicht in het aantal vergunningen en/of visa aan chef-koks van buiten de EU. Nederland geeft de meeste vergunningen uit: 1.800 vergunning aan Aziatische chef-koks tussen 1 oktober 2016 en 1 oktober 2017, en 1.530 tussen 1 oktober 2017 en 1 oktober 2018. Nederland kan als een van de weinige landen concrete cijfers geven door het bestaan van de specifieke regeling voor Aziatische chef-koks. In andere landen valt het onderscheid moeilijker te maken, in bijvoorbeeld Finland vallen de chef-koks onder de totale aantallen keukenpersoneel.

Update: Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaalde op 16 april 2019 dat het quotum op Aziatische chef-koks wordt opgeheven. Na 1 oktober 2019 komt er een structurele regeling om Aziatische koks naar Nederland te halen, 16 april 2019

> Vergelijkend onderzoek EU-lidstaten en Noorwegen: AHQ regarding a regulation for the work and residence permit for specialized chefs for the Asian restaurants, 17 juni 2019