Illegale arbeid door migranten uit derde landen komt in Nederland weinig voor in vergelijking met andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Dat stelt onderzoek van EMN Nederland uit april 2017. Met 9% is de Nederlandse schaduweconomie klein in vergelijking tot het Europese gemiddelde van 18% (2015).
Thematisch onderzoek | Illegale arbeid
Illegale arbeid door migranten uit derde landen komt in Nederland weinig voor
April 2017
Illegale arbeid speelt zich af in de ‘schaduweconomie’ van een land en is daardoor onzichtbaar voor autoriteiten.
Belangrijkste onderzoeksresultaten
- De aanpak van illegale arbeid door migranten uit derde landen heeft in Nederland hoge politieke prioriteit. Tijdens de kabinetsperiode 2012-2017 is het sanctiebeleid voor werkgevers aangescherpt en zijn malafide uitzendbureaus en schijnconstructies aangepakt. Daarnaast is gewerkt aan bewustzijn over mensenhandel en het uitbuiten van migranten die illegaal werken, waaronder migranten uit derde landen.
- Illegale arbeid komt vooral voor in de land- en tuinbouw, schoonmaak, uitzendbranche, horeca, detailhandel en de bouw. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) stelt deze ‘risicosectoren’ vast en voert lokaal inspecties uit.
- De inspectie SZW voerde in 2015 4.500 inspecties uit, onder andere om illegale arbeid op te sporen. In 2014 ging het om 5.054 inspecties.
- De Inspectie SZW legde in 2015 982 boetes op werkgevers voor overtredingen, in 2014 waren dit er 1.078. Dit zijn deels overtredingen door illegaal migranten te laten werken op basis van de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav).
- Een werkgever krijgt in Nederland bij overtreding een boete. Als sprake is van arbeidsuitbuiting, dan kunnen strafrechtelijke maatregelen volgen.
- Een migrant die illegaal in Nederland is en illegaal werkt kan worden teruggestuurd, en mag dan soms niet meer terugkeren naar Nederland. Een legale migrant die illegaal werkt kan zijn verblijfsvergunning verliezen.
Onderzoek Nederland: 'Illegale arbeid door migranten uit derde landen in Nederland' (Factsheet), april 2017