Internationale Dag van migranten 2019 | 'Stranger in Paradise'

Wat is jouw perspectief op migratie en Europa? En hoe verhoudt die zich tot de beeldvorming over Europa bij migranten zelf?
Kom op woensdag 18 december, Internationale Dag van migranten, naar het Humanity House in Den Haag en discussieer mee!

 

Foto uit de film Stranger in Paradise, Guido Hendrikx, 2016
Foto film Stranger in Paradise, Guido Hendrikx, 2016

Film 'Stranger in Paradise'

De film 'Stranger in Paradise' (Guido Hendrikx) zet Europese denkbeelden tegenover de verwachtingen die migranten vaak zelf hebben. In een klaslokaal krijgen net aangekomen migranten 'lessen' over Europa. In drie acts laat regisseur Guido Hendrikx verschillende Europese perspectieven op migratie zien: afwijzend, empatisch en zakelijk. Hij laat zien waar dromen van vluchtelingen en migranten botsen met de realiteit en hij laat ons nadenken over onze eigen positie. 'Stranger in Paradise' is bekroond met diverse prijzen en nominaties. Dit jaar maakt de film deel uit van de officiële selectie van het Global Migration Film Festival van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Debat

Na de film vinden onder leiding van Rogier Elshout twee gesprekken plaats over beeldvorming over Europa bij migranten. Het eerste gesprek is met Marieke Mol van het ministerie van Buitenlandse Zaken, co-voorzitter van de Europese werkgroep voor bewustwordingscampagnes. Met de campagnes wil Europa migranten een realistisch beeld schetsen van de risico’s onderweg en de kansen na aankomst in een Europees land. Hierna volgt een persoonlijk verhaal over migratie naar Europa, waarbij de Syrische Zakaria Alo vertelt hoe hij zijn lange reis heeft ervaren. In 2012 ontvluchtte hij met zijn familie Syrië en inmiddels woont hij samen met zijn broers in Nederland.

Wil je meedoen?

Je kunt je aanmelden voor het evenement via de website van het Humanity House/Te zien + te doen/Agenda. De toegang is gratis, wel is registratie verplicht vanwege het beperkte aantal zitplaatsen.
 

  • Locatie - Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
  • Datum - woensdag 18 december
  • Tijd - inloop vanaf 18:30 uur; programma 19.00-21.15 uur, aansluitend borrel
  • Voertaal - Nederlands
  • Film - Engels met Nederlandse ondertiteling

Internationale Dag van migranten

Deze film- en debatavond is een initiatief van de Europese Commissie in Nederland, het Europees Migratienetwerk in Nederland (EMN Nederland) en IOM. Aanleiding voor het evenement is Internationale Dag van migranten op woensdag 18 december, waarop wereldwijd aandacht wordt gegeven aan de rechten van migranten en de bijdrage die ze leveren aan de samenleving. Rond Internationale Dag van migranten organiseert IOM wereldwijd filmvertoningen onder de naam Global Migration Film Festival.