Toelaten vluchtelingen voor hervestiging en humanitaire toelating kan uitdaging zijn voor EU-lidstaten

Het toelaten van vluchtelingen in het kader van hervestiging en humanitaire toelating kan een uitdaging zijn voor EU-lidstaten. In Nederland speelde hierbij onder meer het gebrek aan huisvesting. 

> Lees het volledige EMN-onderzoek (vergelijking tussen 20 EU-lidstaten) en de two-pager van EMN Nederland (beknopte vergelijking Nederlandse beleid en het beleid van andere lidstaten)

Het toelaten van deze vluchtelingen door EU-lidstaten gebeurt altijd in nauwe samenwerking met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Het kan gaan om:

Met het onderzoek ‘Resettlement, Humanitarian Admission and Sponsorship Schemes' (juli 2023) vergelijkt het Europees Migratienetwerk de uitvoering van deze drie programma's per EU-lidstaat. EMN Nederland vergeleek op basis daarvan het Nederlandse beleid met het beleid van andere EU-lidstaten. 

Uitdagingen
Meerdere EU-lidstaten (BG, BE, CZ, DE, EE, ES, FR, IE, IT, LT, LU, NL, PT, SE, SK) bleken uitdagingen te ervaren bij het toelaten van vluchtelingen in het kader van hervestiging en humanitaire toelating, waaronder: 

  • een gebrek aan huisvesting (BE, DE, IE, NL, PT);
  • hoge uitvalpercentages hervestigingsprogramma's (BG, LU, PT);
  • beperkingen als gevolg van maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 (BE, DE, FR, IE, IT, LU, SE).

Nederland
Nederland heeft een lange traditie in het hervestigen van vluchtelingen, evenals 7 andere lidstaten (SE, FI, NL, IE, FR, BE, DE). Andere landen voeren nog maar kort hervestigingsprogramma's uit (BG, CZ, EE, HR, LV, LU, MT, PT, SI), of helemaal niet (AT, CY, EL, HU, PL, SK). Net als Nederland voeren ook andere lidstaten (BE, BG, DE, EE, FI, FR, HR, IE, LU, MT, NL, PT) selectiemissies uit in eerste asiellanden. 

Als onderdeel van de Integrated Political Crisis Response (IPCR)-regelingen van de EU organiseerde Nederland de evacuatie en post-evacuatie van mensen uit Afghanistan (2021-maart 2023). Nederland heeft momenteel geen community sponsorship programma's, dat geldt ook voor de meeste andere EU-lidstaten.