Overslaan en naar de inhoud gaan

Main Area

Main

Integratie en nationaliteit

Naturalisatieceremonie, Den Haag. | Foto: Katja Visser, 2016

Integratie is van belang voor migranten die zich voor langere tijd of blijvend in Nederland willen vestigen. Integratiemaatregelen gaan over taal, onderwijs, arbeidsmarkt en maatschappelijke begeleiding van migranten.

De meeste migranten van buiten de Europese Unie moeten eerst inburgeren. Die verplichting geldt voor de meeste verblijfsvergunningen. Inburgeren betekent het leren van Nederlands en het leren kennen van de Nederlandse samenleving. Voor veel migranten geldt dat ze voorafgaand aan hun komst naar Nederland al een inburgeringsexamen in eigen land moeten doen. In het verlengde van inburgeren ligt integratie, het daadwerkelijk deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Na vijf jaar in Nederland kan iemand de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dit kan door een optieprocedure (een korte procedure voor bepaalde groepen) of door naturalisatie. Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit betekent meestal dat een migrant zijn/haar oorspronkelijke nationaliteit moet opgegeven. Sommige migranten hebben geen nationaliteit, ze zijn staatloos. Bij erkenning van staatloosheid geldt een versoepelde regeling voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Onderzoek: ‘Processing the biometric data of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar nationale en Europese wetten en regels die EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN toepassen bij het verzamelen, opslaan en gebruiken van biometrische gegevens van migranten van buiten de EU/EFTA.

Onderzoek: ‘Migration diplomacy: an analysis of policy approaches and instruments’


EMN-OESO-onderzoek naar hoe EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN diplomatieke middelen gebruiken om internationale samenwerking op het gebied van migratie te bevorderen.

Onderzoek: ‘Implementation of measures for civic training as the main tool for integration of third-country nationals’


EMN-OESO-onderzoek naar bestaande inburgeringscursussen of -trainingen voor mensen uit niet-EU/EFTA-landen (derde landen)* in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Ad-hoc query: ‘Integration requirement prior to admission of third-country nationals for the purpose of residence’


Informatieverzoek (ad-hoc query)* over integratievereisten voor migranten uit niet-EU/EFTA-landen (derde landen)** voorafgaand aan hun komst naar een van de EU-lidstaten of waarnemende landen van het EMN.

Country Factsheets 2023: Migratiebeleid per EU-lidstaat


Meer weten over het migratiebeleid van een EU-lidstaat of waarnemend land van het EMN? De Country Factsheets van het Europees Migratienetwerk (EMN) geven snel inzicht in het migratiebeleid en de belangrijkste beleidsontwikkelingen per land.

Inform: ‘Labour market integration of beneficiaries of temporary protection from Ukraine’


EMN-onderzoek naar nationaal beleid, structuren en voorzieningen die de arbeidsmarktintegratie van begunstigden van tijdelijke bescherming uit Oekraïne bevorderen in EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN.

Inform: ‘Monitoring the integration of third-country nationals’


EMN-onderzoek naar het beleid van EU-lidstaten en waarnemende landen van het EMN voor het monitoren van de integratie van onderdanen van landen buiten de EU en Schengen (derde landen).

Jaaroverzicht EMN Nederland: Nederlands migratiebeleid en migratiecijfers 2023


Het Jaaroverzicht 2023 van EMN Nederland geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste beleidsontwikkelingen en juridische veranderingen op het gebied van migratie en asiel in Nederland in 2023. Inclusief migratiecijfers en statistieken.

Beleidsoverzicht: 'Annual report on Migration and Asylum 2023'


Het Jaaroverzicht Migratie en Asiel 2023 (Annual report on Migration and Asylum) van het Europees Migratienetwerk